ДРУГИ OКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Видосава Џагић, обратила се учесницима другог округлог стола у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о инспекцијском надзору, која ће трајати до 30. септембра 2014. године.

 

Поздрављајући учеснике скупа, државна секретарка истакла је да је основни циљ овог Министарства стварање делотворне управе, која ће бити сервис привреде и грађана. Истичући немерљив значај инспекцијског надзора, државна секретарка је додала: „Ранија је била пракса да се контролошу и санкционишу увек исти људи и привредни субјекти, тзв. „добри ђаци“, док се преко пута налазе они који стално чине прекршаје, а нико их не санкционише. Тренутно је, у том смислу, пословни амбијент за привреднике потпуно непредвидив.“

Нагласила је да нам је, због свих нагомиланих проблема, потребан закон, који ће се примењивати и којим ће бити елиминисани негативни елементи у односима између привредника и инспекција.

Обраћајући се присутним привредницима, државна секретарка их је позвала да отворено кажу шта мисле, указујући да је то и сврха јавних расправа. Такође, истакавши да смо сви партнери на истом задатку – унапређивање пословног амбијента, захвалила се присутнима и поновила да док траје јавна расправа сви заинтересовани могу давати своја мишљења и сугестије и у електронској форми преко сајта Министарства (www.mduls.gov.rs) и на порталу Е-управе (www.euprava.gov.rs)

Привредници који су учествовали у дискусији највише су се интересовали за аспект примене и спровођења инспекцијског надзора на терену, као и за проблем надлежности појединих инспекцијских служби са којим су се често суочавали у пракси. Такође, истакнут је и значај правилне едукације и апострофирана неопходност боље сарадње привредних субјеката и инспекцијских служби.

На округлом столу у Крушевцу учествовала је и заменик директора Пројекта Драганом Станојевић, привредници и представници општинских управа, највећим делом из Расинског управног округа.Skip to content