ЕВРОПСКА УНИЈА И САВЕТ ЕВРОПЕ ЗА ПРОМОЦИЈУ ЉУДСКИХ ПРАВА И ЗАШТИТА МАЊИНА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

Помоћник министра у Министарству државне управе и локалне самоуправе који руководи Сектором за људска и мањинска права и слободу удруживања, Нина Фира, у уторак 26.8.2014. године учестовала је на првом састанку Управног одбора у заједничком пројекту Европске уније и Савета Европе „Промоција људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“.

У пројекту су осим представника Србије учествовали и други представници из бивших југословенских република, као и Албаније.

Пројекат има за циљ побољшање приступа мањинским права и полази од чињенице да практичне мере које се успешно спроведу у једној општини, треба утврдити као добру праксу која ће се развити у прилагодив модел, који се може успешно користити у истом циљу и у другим општинама. Такође, осмишљен је и да промени положај појединца на терену, на циљан и кохерентан начин, заснован на европским стандардима.

Предвиђено је пројектом да се подрже 36 пројектних предлога, односно 36 општина из 6 држава Југоисточне Европе, од чега са територије Србије 6 општина. Такође, планирано је да ће у септембру месецу Управни одбор изабрати општине које ће учествовати у пројекту.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је у циљу пружања подршке Пројекту 14.8.2014. године објавило на свом званичном Интернет сајту Позив за изражавање заинтересованости чиме је представницима општина на територији Републике Србије упућен позив да се благовремено пријаве и узму учешће у наведеном пројекту.Skip to content