Изабрано најбољих 100 за преквалификације у ИТ сектору

Министарство државне управе и локалне самоуправе је 26. марта 2017. године завршило са другим, финалним кругом селекције кандидата за учешће на пилот програму преквалификација у ИТ сектору и изабрано је 100 полазника који ће похађати обуке.

Учествовало је укупно 200 кандидата, који су постигли најбоље резултате у првом кругу селекције. Они су додатно тестирани уживо на Електронском факултету у Нишу, Природно-математичком факултету Новом Саду и у Математичкој гимназији у Београду и полагали су тестове способности и склоности за рад у ИТ сектору.

Полна структура изабраних је таква да у стотину полазника има 32 жене и 68 мушкараца. Такође, од стотину њих 22 је старости од 22 до 25 година, 62 кандидата је од 26 до 35 година старости, док је 16 кандидата старијих од 36 година.  Доказ да године нису биле препрека за успех на тестирању је податак да најстарији учесник има 56 година. Када је реч о нивоу образовања, основне студије је завршило 24 кандидата, 30 мастер, вишу школу 5 кандидата, а средњу 41 кандидат, од којих се 21 тренутно налази на студијама. Међу најбољих 100, 68 је незапослено а 32 запослено. Будући полазници обука су у својим мотивационим писмима, која су слали приликом пријављивања, написали да желе да се усаврше, као и да препознају потребе ИТ сектора у Србији.

Избор извођача који ће вршити обуке, знаће се наредне недеље, а списак ће бити доступан на сајту за преквалификације у ИТ сектору https://www.itobuke.rs/.

„Селекција кандидата рађена је уз помоћ експертског система за психолошку процену „Total Assessment“ који садржи серије задатака које су кандидати решавали, а који је имао за циљ да се редослед обуке кандидата направи према потенцијалима који су неопходни за успех у ИТ области. Овај експертски систем који користе најзначајније и највеће компаније у Србији, процес селекције базира на бази занимања које је развило америчко Министарство за рад (О*нет) као резултат 60 година истраживања и детаљног описа преко 970 занимања. За потребе ове селекције, користили смо опис, захтеве и потенцијале које би требало да има особа која ће бити успешна у ИТ области“, изјавила је психолошкиња Виолета Анђелковић из компаније „Total Assessment“.

Она је такође рекла да је чињеница да су кандидати постигли генерално врло добре резултате и да су сви одабрани кандидати изнад просека, као и да је интересантно да је пропорција жена и мушкараца који су одабрани да учествују у ИТ обуци у односу на оне који су се пријавили иста, што само доказује да у овој области оба пола могу да постижу подједнаке резултате.

„Целокупан процес тестирања је за нас веома значајан не само због чињенице да је обухватио велики број кандидата за тако кратко време, већ и због тога што нас уверава да научно заснована објективна процена кандидата, као најзначајнија вредност за коју се залажемо, постаје све заступљенија пракса у Србији.“ додала је Виолета Анђелковић.Skip to content