Izabrano najboljih 100 za prekvalifikacije u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je 26. marta 2017. godine završilo sa drugim, finalnim krugom selekcije kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru i izabrano je 100 polaznika koji će pohađati obuke.

Učestvovalo je ukupno 200 kandidata, koji su postigli najbolje rezultate u prvom krugu selekcije. Oni su dodatno testirani uživo na Elektronskom fakultetu u Nišu, Prirodno-matematičkom fakultetu Novom Sadu i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i polagali su testove sposobnosti i sklonosti za rad u IT sektoru.

Polna struktura izabranih je takva da u stotinu polaznika ima 32 žene i 68 muškaraca. Takođe, od stotinu njih 22 je starosti od 22 do 25 godina, 62 kandidata je od 26 do 35 godina starosti, dok je 16 kandidata starijih od 36 godina.  Dokaz da godine nisu bile prepreka za uspeh na testiranju je podatak da najstariji učesnik ima 56 godina. Kada je reč o nivou obrazovanja, osnovne studije je završilo 24 kandidata, 30 master, višu školu 5 kandidata, a srednju 41 kandidat, od kojih se 21 trenutno nalazi na studijama. Među najboljih 100, 68 je nezaposleno a 32 zaposleno. Budući polaznici obuka su u svojim motivacionim pismima, koja su slali prilikom prijavljivanja, napisali da žele da se usavrše, kao i da prepoznaju potrebe IT sektora u Srbiji.

Izbor izvođača koji će vršiti obuke, znaće se naredne nedelje, a spisak će biti dostupan na sajtu za prekvalifikacije u IT sektoru https://www.itobuke.rs/.

„Selekcija kandidata rađena je uz pomoć ekspertskog sistema za psihološku procenu „Total Assessment“ koji sadrži serije zadataka koje su kandidati rešavali, a koji je imao za cilj da se redosled obuke kandidata napravi prema potencijalima koji su neophodni za uspeh u IT oblasti. Ovaj ekspertski sistem koji koriste najznačajnije i najveće kompanije u Srbiji, proces selekcije bazira na bazi zanimanja koje je razvilo američko Ministarstvo za rad (O*net) kao rezultat 60 godina istraživanja i detaljnog opisa preko 970 zanimanja. Za potrebe ove selekcije, koristili smo opis, zahteve i potencijale koje bi trebalo da ima osoba koja će biti uspešna u IT oblasti“, izjavila je psihološkinja Violeta Anđelković iz kompanije „Total Assessment“.

Ona je takođe rekla da je činjenica da su kandidati postigli generalno vrlo dobre rezultate i da su svi odabrani kandidati iznad proseka, kao i da je interesantno da je proporcija žena i muškaraca koji su odabrani da učestvuju u IT obuci u odnosu na one koji su se prijavili ista, što samo dokazuje da u ovoj oblasti oba pola mogu da postižu podjednake rezultate.

„Celokupan proces testiranja je za nas veoma značajan ne samo zbog činjenice da je obuhvatio veliki broj kandidata za tako kratko vreme, već i zbog toga što nas uverava da naučno zasnovana objektivna procena kandidata, kao najznačajnija vrednost za koju se zalažemo, postaje sve zastupljenija praksa u Srbiji.“ dodala je Violeta Anđelković.Skip to content