Јавна администрација мора одговарати својој сврси

Потпредседница Владе др Кори Удовички говорила је на панел дискусији у оквиру скупа Савета страних инвеститора на ком је представљена „Бела књига 2014“. У том документу дати су конкретни предлози за унапређење пословне климе у Србији и изнете су конкретне препоруке за побољшање услова пословања у одређеним секторима.

„Нула је број институција у јавном сектору у Србији које су реструктуиране и прилагођене својој сврси“, рекла је потпредседница владе током панел дискусије на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора.

 

Удовички је на питање да ли ће се у извештају ММФ наћи нагласак на смањењу броја запослених, подвукла да посао Владе није да отпушта људе, већ рад на рационализацији и подизању ефикасности рада државе кроз организационо и функционално реструктурирање. Напоменувши да је већи проблем од тога колики је број запослених управо чињеница да јавна администрација не одговара својој сврси-да постане прави сервис грађана и привреди, Удовички је објаснила да ће овај процес ићи у две фазе: „У овом првом таласу очекујемо уштеде кроз затварање простора у буџетима везаним за рад који је већ настао и у стварању мање политизованог и флексибилнијег оквира за организацију посла. У другој фази радиће се дубинска реорганизација и то прво институција чија нам је ефикасност од кључне важности“.

„Изузетно је важно да предвидимо и повећање капацитета надзора и инспекција, посебно јер уводимо сталност и превидивост надзора“, рекла је Удовички. У томе ће доста допринети Закон о инспекцијском надзору који предлаже Министарство на чијем је челу.

„Смањење плата није перманентна мера, а професионална администрација, боља и јаснија организација посла, транспарентнија и праведнија поставка послова и плата је циљ коме треба сви заједно да тежимо и надам се да крајња сврха овог процеса може бити компензација за тренутно смањење плата“, рекла је Удовички на питање каквог ефекта мере уштеде могу имати на рад јавних службеника.Skip to content