Један шалтер за послове са управом

Министарство државне управе и локалне самоуправе ће у три до пет локалних самоуправа током године огледно успоставити јединствено управно место или једношалтерски систем за нови животни догађај – продаја половних аутомобила.

Министар Бранко Ружић каже да је за ове потребе у буџету Министарства обезбеђено 48 милион динара и објашњава да јединствено управно место није ништа друго него један шалтер на који грађани долазе када имају потребу да заврше неки посао са управом и тако остваре неко своје право. „Грађани и грађанке ће моћи да на једном месту добију све релевантне информације, да поднесу само један захтев, комуницирају само са једним органом и службеником и да на крају на том месту добију и одговарајуће решење, потврду или слично“ објашњава министар Ружић.

Јединствено управно место се везује за важне животне догађаје и ситуације у којима су грађани упућени на службе општине или републике. У протеклом периоду је по овом моделу омогућено да грађани преко јединственог управног места и е сервиса Бебо добродошла на свет матичним службама пријаве родјење детета већ из породилишта.

Слично ће бити и за купопродају аутомобила – грађанин купи половни аутомобил, одлази на један шалтер и на њему предаје сву потребну документацију за пренос возила, утврђивање и плаћање пореза, регистрацију возила на новог власника. До сада је за овај посао било потребно 5 дана, грађани су осам пута да одлазили у четири различите институције, подносили осам различитих захтева и плаћали седам различитих такси. „Грађане не би требало да интересује како ћемо ми у органима управе решити њихове захтеве, како ћемо разменити податке и информације, већ ће, када је посао готов, доћи само по потврде, возачку и слично“ каже министар Ружић који оцењује да је ово прави начин да се направи мост између грађана и управа и омогући да се ефикасно пружају услуге за које грађани плаћају.

“Добра полазна основа за сада постоји, па је оправдано очекивати да ће у скоријој будућности јавна управа заиста постати сервис грађана и привреде, а да ће једноставни, брзи, јефтини и квалитетни поступци и процедуре бити нешто што ће се подразумевати” каже Ружић.Skip to content