Караван Дигитална експедиција 2023 посетио Гроцку

Kараван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023“ током петка и суботе боравио је у Гроцкој. Ова мобилна манифестација, покренута на иницијативу председнице Владе Србије Ане Брнабић пре две године, привукла је пажњу свих генерација. Посетиоци су имали прилику да боље упознају и истраже могућности дигиталног света, електронских услуга, основа дигиталне писмености и безбедности, као и многе друге предности које доноси 21. век и нове технологије.

Кроз тематске презентације и разговоре са стручњацима, најстарији суграђани, али и остали становници Гроцке, добили су прилику да стекну прве дигиталне вештине, науче о сигурном понашању на интернету, као и о свим другим предностима коришћења интернета и дигиталног простора.

„Дигитализација је веома успешно стигла и у Гроцку и данас смо имали прилику да се уверимо у то да и најмлађи и најстарији грађани ове градске општине веома радо и без проблема користе савремене информационе технологије. Србија је једна од земаља која је у последњих неколико година највише напредовала у процесу дигитализације и апсолутни је лидер у региону у овој области. У Србији тренутно има 2 милиона и 25 хиљада тзв. еГрађана, што значи да се број грађана који су дигитално активни и користе модерне услуге на Порталу еУправа, које им је држава ставила на располагање, повећава из недеље у недељу. Настављамо даље са дигитализацијом државне управе и локалне самоуправе и развојем нових електронских услуга, како би наша јавна управа била прави сервис својих грађана и омогућила им да на најбржи, најефикаснији и најједноставнији начин остварују своја права“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић. Он је додао и да је, према последњим информацијама, готово милион пензионера већ преузело своје пензионерске картице, које доносе нове погодности и значајно ће утицати на побољшање њиховог материјалног статуса. Нагласивши да је МДУЛС родитељска кућа свих градова и општина у Србији, Мартиновић је истакао да ће Министарство наставити да пружа помоћ и подршку локалним самоуправама на путу њиховог даљег развоја.

„Наши утисци после овогодишњих обилазака локалних самоуправа су такви да смо донели одлуку да практично у наредном периоду обиђемо сваки град и сваку општину у Републици Србији. Специфичност овогодишњег каравана и овогодишње експедиције је што нарочиту пажњу поклањамо најстаријим суграђанима. У свакој општини и сваком граду опремамо један дигитални кутак заједно са удружењима пензионера, где они могу да наставе да стичу своја знања и организујемо младе из тих локалних самоуправа да едукују наше најстарије суграђане. Када је у питању Министарство информисања и телекомуникација, оно што је нама битно је да кроз овај дигитални караван промовишемо рад Националног контакт центра за безбедност деце на интернету који пружа и проактивну и реактивну подршку деци, родитељима и наставницима преко броја 19833 или портала pametnoibezbedno.gov.rs“, рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и додао да је кроз пројекат „Повезане школе“ 3.800 основних и средњих школа повезано на брзи интернет, те да је у преко 1.900 школа омогућена и локална рачунарска мрежа.

Отварању каравана у Гроцкој присуствовали су и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, председник ГО Гроцка Драган Пантелић и в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, у сарадњи са организацијом Пропулсион и Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, организовао је радионице за ученике основних и средњих школа који су посебно изложени ризицима у дигиталном свету.

Министарство информисања и телекомуникација је у општини Гроцка кроз пројекат Повезане школе, изградило локалну рачунарску мрежу у 14 основних, средњих школа и истурених одељења, док је на Академску мрежу РС (АМРЕС) повезано свих 23 основних, средњих школа и истурених одељења ове општине.

Караван „Дигитална експедиција” се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), Америчком агенцијом за међународни развој (USAID) и европском организацијом Propulsion.

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs.

Фото галерија – извор МИТSkip to content