Караван Дигитална експедиција у посети Барајеву

Дигитална експедиција 2023, караван дигиталних вештина, писмености и безбедности, током петка и суботе боравио је у Барајеву. Овај пројекат покренут је пре две године на иницијативу председнице Владе Србије Ане Брнабић, са циљем да окупи све генерације како би се упознали са дигиталним светом 21. века, електронским услугама, основама дигиталне безбедности и писмености, као и са многим другим користима које доносе дигитализација и нове технологије.

“Република Србија крупним корацима граби напред на путу дигиталне трансформације своје јавне управе. Градска општина Барајево је један од примера где се грађани свих генерација добро сналазе и радо користе савремене информационе технологије, а осим успешног спровођења дигитализације, сарадњом државе и локалних самоуправа, реализујемо важне пројекте и тиме решавамо горуће животне проблеме грађана”, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић. Он је додао да је на последњој седници Владе Србије, на предлог Министарства државне управе и локалне самоуправе, усвојена Уредба о електронској народној иницијативи, што представља корак даље у области дигитализације и развоја електронске управе.

„Дигиталнa експедиција је прилика да се сусретнемо са различитим генерацијама суграђана, да са оним млађима радимо на развијању свести да интернет и дигитални свет носe са собом одређене опасности и изазове, а да оне старије охрабримо да почну да користе електронске услуге. Иако смо ове године планирали да обиђемо само 10 градова и општина, досадашња искуства Дигиталне експедиције, која је први пут покренута 2021. године, су одлична и поставили смо себи циљ да обиђемо све градове и општине у Србији. Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је део каравана Дигитална експедиција, је први и за сада једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, пружајући могућност грађанима да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно www.pametnoibezbedno.gov.rs . У оквиру пројекта изградње интернета у селима, у општини Барајево су у току радови и до краја ове године ће бити покривена следећа села: Гунцати, Мељак, Арнајево, Манић и Рожанци, у којима има више од 2.000 домаћинстава са укупно 6.740 становника“, рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

У оквиру ове Дигиталне експедиције, најстарији суграђани имали су прилику да се на штанду Републичког фонда за пензионерско и инвалидско осигурање информишу о свим обезбеђеним попустима и погодностима приликом употребе Пензионерске картице нове генерације. Употреба Пензионерске картице почела је 1. октобра 2023. године, а право на њено коришћење имаће око 1.7 милиона грађана Републике Србије.

За најстарије грађане Барајева формиран je и Дигитални кутак, простор у коме ће похађати посебно осмишљене курсеве и едуковати се о сигурном понашању на интернету, као и о свим другим предностима коришћења интернета и дигиталног простора. Клубу пензионера у Барајеву поклоњена су два рачунара и штампач.

Отварању каравана у Барајеву присуствовали су министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, председник градске општине Барајево Слободан Адамовић и помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу Славиша Антић.

Караван Дигитална експедиција се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и европском организацијом Propulsion. Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs.

Фото галерија – извор МИТSkip to content