Касаловић: Борба против сиве економије је заједничка борба државе, привреде и грађана

Државни секретар Зоран Касаловић рекао је данас да је борба против сиве економије борба свих – државе, привредника и грађана, а да су инспекције у првим редовима.

Он је на Трећој националној конференцији Владе Републике Србије и привреде „Излаз из сиве економије“ рекао да је реформа система инспекцијских служби дала велике резултате у борби против сиве економије. „Систем је постављен тако да су инспекције сада усмерене на контролу привредника који нису спремни да играју по правилима и траже начин да избегну закон и обавезе према држави и радницима. Добра привреда данас у инспекторима има саветодавца и пријатеља“ рекао је Касаловић.

Касаловић је додао да је у оквиру наставка борбе против сиве економије и реформе инспекцијског надзора планирано да се ојачају њихови материјални и кадровски капацитети. „Инспектори обезбеђују да закони важе за све једнако, да сви имају исту обавезу да плаћају порезе, да пријављују раднике, да на тржиште пласирају безбедне производе, да штите животну средину. Они обезбеђују да сви привредници послују у предвидивим и фер условима, али их је недовољно и не располажу адекватном опремом. Зато већ сагледавамо потребе свих инспекција и током ове године изаћићемо са планом како да њихове капацитете унапредимо да би адекватно одговорили на све захтеве које пред њих постављамо“, рекао је државни секретар.Skip to content