КОРИ УДОВИЧКИ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ О АНАЛИЗИ ЕФЕКАТА ПРОПИСА И КООРДИНАЦИЈИ ЈАВНИХ ПОЛИТИКА

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, обратила се данас учесницима округлог стола о анализи ефеката прописа и координацији јавних политика.
Поздрављајући учеснике скупа, потпредседница Владе је изјавила да се Србији жури јер треба ускладити домаће регулативе са онима које прописује Европска унија и да „нам капацитет за доношење одлука у области економије никада није био потребнији“ и додала да је сада потребно донети развојне политике уз мере штедње.

„Ми имамо 160 стратегија које нити су међусобно усклађене, нити су усклађене са економском реалношћу. Због тога ће нужно морати даље да се крши очекивање да се нови прописи ускладе, зато што су стари неусклађени и нереалистични“, нагласила је Удовички.

Удовички је напоменула да је за подизање делотворности државе од великог значаја новоосновани Секретаријат за јавне политике јер је сада битно да „разумемо шта је то анализа ефеката прописа и зашто уопште доносимо неке политике“. Улога тог Секретаријата биће да даје мишљења о анализи ефеката неког прописа, да даје мишљење о усклађености прописа и да координира и води процес планирања јавних политика, додала је Удовички и појаснила да у Србији тренутно не постоји тело које се бави анализом квалитета и оправданости прописа који се доносе и да би овај Секретаријат у томе требало да помогне.Skip to content