Кори Удовички у Смедереву представницима Подунавског округа

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, наставила је данас у Смедереву „Караван окрузима Србије“. Том приликом одржан је састанак са представницима јединица локалне самоуправе Подунавског округа. Раније данас, министарка Удовички је посетила и Панчево и одржала састанак са представницима ЈЛС Јужнобанатског округа.

Потпредседница Удовички је током састанка у Смедереву изјавила да што пре треба решити питање великих и спорих стечајева из прошлости, како би својина тих предузећа могла да се стави у функцију.

Удовички је указала да је Србија у великим тешкоћама због економске кризе и да отварање нових радних места, првенствено у привреди, треба да буде засновано на оплођавању капитала и својине коју имамо било у јавном, било приватном сектору. Уместо тога, како је приметила, имамо проблем да запошљавамо у јавном сектору без ресурса, а у приватном сектору нас кочи наслеђе из прошлости и сложена регулатива.

Оцењујући да је потребно поново погледати Закон о јавној својини, Удовички је оценила да ће и Закон о стечају, који је у скупштинској процедури, убрзати неке од тих процеса, али не све, јер се не односи на стечајеве из даље прошлости, наводећи пример стечаја Сартида и имовине која се тешко ставља у функцију. Према њеним речима, мора да се реши питање запошљавања у локалним самоуправама и управо зато преднацрт Закона о запошљавању у аутомномним покрајинама и локалним самоуправама мора да се спроводи тако да постоје подстицаји за добар, квалитетан и одговоран рад службеника, али и да се санкционише нерадничко понашање.

Удовички је казала да је на састанку било речи о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и о комуналној полицији и да је од представника округа добила предлоге који ће бити узети у обзир у даљем прецизирању текстова ових закона.Skip to content