Квантитет имамо, квалитет треба да учинимо видљивијим

Министарка Марија Обрадовић поручила је данас, говорећи о стању родне равноправности у Србији, током тематског друштвеног дијалога о Полазним основама за израду Нацрта закона о родној равноправности у области учешћа жена у политичком и јавном животу, да су бројке импресивне, чак и боље него у многим европским земљама, али да је пред нама дуг пут оснаживања жена и обезбеђивања и законске, али и практичне основе за равноправност.

Она је навела да квантитет данас имамо, али да квалитет треба учинити видљивијим и упознати младе жене, које су носиоци иницијативе за родну равноправност и већег учешћа жена у политичком животу, са историјом тог процеса, који је започео још са увођењем вишестраначја у Србији.

Обрадовић је поздравила наставак рада Женске парламентарне мреже, неформалне групе посланица из различитих посланичких група, и у овом сазиву Народне скупштине и подсетила да су посланице у фебруару 2013. године успеле да се договоре и да „прескоче страначке ограде“ и формирају ову групу која је направила много позитивних резултата.

Осврнувши се на статистичке податке, министарка је истакла да је на републичком нивоу ситуација веома повољна, имајући у виду да се у Влади налази значајан број жена, од премијерке до министарки којих има 10. У Народној скупштини готово 40 одсто посланика су жене, а на локалном нову имамо чак 150 жена на различитим руководећим местима. Она је навела и да је у читавој администрацији Србије већи број жена, у државној администрацији ради 61 одсто жена, у администрaцији АПВ 55,9 одсто, а у локалној 58 одсто и закључила да админитрација у Србији почива на женама и њиховом раду.

„Међутим, тамо где бих ја лично волела да видим више жена су политичке странке, Национални савети националних мањина и удружења грађана. Те жене треба да оснажимо, поред жена на локалу, да не оклевају и не одустају. Зато је важна солидарност, подршка и наше искуство, а следећи важан корак јесу квоте у политичким странкама на чему ћу ја радити и за шта ћу се залагати“, истакла је министарка Обрадовић.



Skip to content