Марина Дражић: Венчање само уз присуство младенаца и два сведока

Закључење брака у тренутним околностима може да се врши искључиво у службеним просторијама, у складу са организацијом рада општинских и градских управа и уз присуство само особа која учествују у чину закључења брака – матичара, будућих супружника и њихових сведока односно кумова, изјавила је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић.

„Министарство је свим општинским градским управама дало одређене препоруке у обављању поверених послова у вођењу матичних књига, а све у циљу спровођења мера Владе ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19. Kако матичари учествују и у чину закључења брака, једна од тих препорука односила се и на њихово поступање у новонасталим околностима у вези са закључењем брака“, истакла је Марина Дражић.

Од 16. марта па до данас, како је рекла, у Србији је у условима ванредног стања закључено 348 бракова, од тога су матичне службе у граду Београду обавиле преко 100 венчања.

„У току трајања ванредног стања, венчања се обављају у салама за венчање општинских и градских управа, уз ограничење броја присутних на венчању, односно, може бити присутно само 5 особа – младенци, два сведока и матичар и уз поштовање свих мера везаних за заштиту од ширења вируса COVID-19“, објаснила је Марина Дражић.

Додала је и да је супружницма, односно младенцима, остављено да процене да ли ће венчање одложити након окончања ванредног стања или ће га закључити сада, уз све мере предострожности.Skip to content