Мартиновић: Добри односи Срба и Албанаца гарант су просперитета југа

Министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела Владе Републике Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу др Александар Мартиновић боравио је данас на југу Србије и у селу Дедић разговарао са мештанима Рамаданом Јакупијем и Зеном Алијем, чија газдинства се налазе покрај атарских и локалних путева која су уништена током јунских поплава које су погодиле општину Медвеђа.

Овом приликом министар је нагласио да је неопходно хитно санирати овај путни правац, како би грађани несметано стизали до својих кућа и њива, те да је сигуран да ће до краја године то бити и завршено.

Он је поновио да је чврст став председника Републике Србије Александра Вучића и Владе РС да се подједнако помогне свакој од 56 локалних самоуправа, које су погођене поплавама.

„Овде у слози и јединству живе сви добри домаћини, и Срби и Албанци, и једни и други у Србији виде своју отаџбину. Обавезни смо да подједнако помогнемо свима, не само у Медвеђи, него и у Прешеву и Бујановцу, који су такође национално мешовите средине, као и да наставимо да негујемо добре односе између Срба и Албанаца, јер је то једини гарант напретка овог дела Србије – нагласио је министар Мартиновић.

На питање новинара да ли ова прва посета југу земље значи да ће он бити присутнији у овим крајевима након именовања на чело Координационог тела за југ Србије, министар Мартиновић је одговорио потврдно.

Он је казао да је интерес државе да побољшава односе између Срба и Албанаца, који би требало да живе не само једни поред других, него у заједништву.

Министар Мартиновић је нагласио да ће држава уложити више средстава како би млади остали да живе на југу земље, те да су мир, слога и економски напредак овог краја политика коју води и за коју се залаже руководство Србије.

Штета настала на инфраструктурним објектима у Медвеђи прелиминарно је процењена на више од 273 милиона динара, а од тога је, највише оштећења претрпела локална путна мрежа, те би за њену реконструкцију требало издвојити око 173 милиона динара. Штета у пољопривреди износи око 58 милиона динара, док је вода потпуно уништила више од 160 хектара пољопривредног земљишта и засада.

Током данашње посете министар Мартиновић обишао је и домаћинство Милана Контића, као и макадамски пут у насељу Шилово, а о стању на овом подручју и обнови инфраструктурних објеката, разговарао је са председником општине Медвеђа Драганом Кулићем.

 

Фото галерија – извод МДУЛСSkip to content