Мартиновић: Подстичемо напредак и инспиришемо локални развој

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО), одржали су данас у Врњачкој Бањи свечани скуп поводом додела Годишњих награда за најбоље општинске/градске управе у примени принципа доброг управљања у 2022. години. Награде су додељене у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе су Крагујевац, Врање, Сокобања и Врњачка Бања.

Честитајући победницима, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да је Наградни фонд ове године износио 10 милиона динара, а да је на адресу Министарства у оквиру Јавног позива за доделу Годишњих награда стигло 30 пријава. Додао је да је циљ данашњег догађаја да се истакну изузетни примери добре праксе на локалу, те да се инспирише целокупни даљи развој система локалне самоуправе у Србији.

„Проглашавамо најбоље општине и градове и додељујемо им награде првенствено да бисмо подстакли све наше јединице локалне  самоуправе да уложе додатне напоре у подизање квалитета живота људи на локалу. Уверен сам да се Крагујевац, Врњачка Бања, Врање и Сокобања, неће зауставити на овом признању и да ће у будућности бити још спремнији у спровођењу најважнијих задатака, пре свега, у пружању услуга, јер је континуирано транспарентно, одговорно и делотворно управљање кључно за очување поверења грађана“, нагласио је Мартиновић.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГO нагласио је да Стална конференција у сарадњи с Министарством државне управе и локалне самоуправе и са другим партнерима, већ годинама подржава своје чланице у напорима да правни оквир, процедуре и своју праксу ускладе с начелима доброг управљања.

„Овај свечани скуп представља резултат бројних иницијатива на пољу доброг управљања, а данас смо се окупили да представимо и промовишемо добре примере из целе Србије – и да тиме: потврдимо да усвајање и примена начела доброг управљања доводи до конкретних позитивних промена, да су напори које општине и градови улажу препознати и да, што је најважније, стварају боље услове за живот локалне заједнице“, истакао је Тарбук.

МДУЛС је победницима конкурса доделио средства из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе у укупном износу од 10 милиона динара. Победници у свакој од четири области остварили финансијску награду у износу од 2,5 милиона динара.

Осим средстава из фонда Министарства, а у циљу додатне подршке развоју и примени принципа доброг управљања у раду локалних самоуправа, СКГО победницима конкурса донира опрему на основу утврђене намене за утрошак средстава према предлозима награђених градова и општина. Укупан наградни фонд из СКГО износи 4,5 милиона динара који ће у једнаким износима од 1.125.000 динара бити расподељен на четири победника конкурса уз подршку Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“.

Фото галерија – аутор МДУЛСSkip to content