МДУЛС ће наставити да анализира, прати ефекте и појача степен заинтересованости за решавање проблема житеља подстандардних насеља у Републици Србији

„Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће да анализира, прати ефекте и појача степен заинтересованости, али и појача ресурсе за решавање проблема са којима се свакодневно сусрећу Роми/киње из подстандардних насеља у Републици Србији“, изјавила је министарка Марија Обрадовић отварајући online конференцију „Мапирање подстандардних ромских насеља према ризицима и приступу правима у Републици Србији, са нарочитим освртом на КОВИД 19 епидемију“.

Обрадовић је истакла осетљивост теме, којом се и раније бавила и за коју је лично веома заинтересована, и поручила да ће МДУЛС наставити са континуираним прикупљањем и анализом података који су предуслов за имплементацију мера за унапређење становања Рома/киња, посебно у ванредним ситуацијама. Она је додала да је период за нама показао да, само уз увид на терену и уз сарадњу са свим заинтересованом актерима и подршку међународних партнера, можемо одговорити на ургентне потребе најугроженијих група у друштву.

„Желим да се захвалим представницима локалних самоуправа, међународним партнерима и цивилном друштву на уложеном труду да се обезбеди подршка у храни, хигијени и заштитној опреми за становнике подстандардних насеља. Позивам вас да са овако добром сарадњом наставимо и у будућности“, поручила је министарка Обрадовић.

Она је навела да је МДУЛС по избијању КОВИД 19 епидемије позвао локалне самоуправе и градске општине у Србији да обезбеде приступ пијаћој води за сва неформална насеља, чиме је обухваћено преко 33.000 људи који живе у њима. Такође, министарка је учеснике конференције упознала и са другим активностима, посебно оним које реализују јединице локалних самоуправа уз подршку ЕУ кроз ИПА програме, а које имају за циљ унапређење свеукупних услова живота у подстандардним насељима.

Конференцију о мапирању подстандардних ромских насеља у доба КОВИД 19 пандемије организовали су Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Тим УН за људска права, уз подршку Канцеларије Високе комесарке УН за људска права, а сама студија обухватила је 703 насеља на територији 97 јединица локалних самоуправа, у којима живи преко 168.000 Рома/киња. Подаци добијени мапирањем показали су да преко 20 одсто становника подстандардних насеља нема приступ пијаћој води, преко 55 одсто нема приступ канализационој мрежи, а преко 14 одсто нема приступ струји или је исти нерегуларан.

 

 Skip to content