МДУЛС доделило 410 милиона динара општинама и градовима у Србији

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас у Чачку уговоре о расподели 410 милиона динара бесповратних буџетских средстава са представницима 27 локалних самоуправа. Финансијска средства додељена су одабраним градовима и општинама у оквиру Фонда за локал и намењена су за реализацију 29 пројеката који ће допринети унапређењу квалитета живота грађана.

Ове године 20 јединица локалне самоуправе добиће више од 360 милиона динара за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, те јавним површинама. Седам општина и градова добиће више од 40 милиона динара за набавку и подршку коришћењу информационо-комуникационих технологија, што ће омогућити увођење електронске управе и боље пружање услуга грађанима и привреди. По једна локална самоуправа добиће више од пет милиона динара за организацију културних, спортских и туристичких манифестација, као и за пројекат који доприноси превентивној заштити објеката, имовине и грађана од елементарних и других непогода.

Истакавши да су локалне самоуправе за овогодишња средства Фонда за локал конкурисале са чак 180 пројеката, Мартиновић је нагласио да то само показује колики је значај овог фонда, те да је препознат на локалном нивоу као ефикасан механизам за развој.

„У одабраних 27 локалних самоуправа чију реализацију пројеката МДУЛС финансијски помаже налазе се општине од Аде на северу до Босилеграда на југу. То говори у прилог томе да политика коју спроводе Влада Србије и председник Републике Александар Вучић води рачуна о интегралном развоју земље. Србија је у протеклих 12 година доживела огроман економски развој. Данас је лидер Западног Балкана у свим областима друштвеног живота. Постигли смо невероватне резултате у привлачењу инвестиција, отварању нових радних места, изградњи ауто-путева, али све то неће имати смисла ако унутрашњост Србије остане празна, а становништво се сконцентрише у веће градове попут Београда и Новог Сада“, изјавио је Мартиновић. Он је додао да је задатак Владе Србије, председника Републике, као и сваког председника општине и градоначелника да свако у својој мери и моћи, у границама своје надлежности, омогући грађанима најбоље могуће услове живота у срединама у којима су рођени.

Министар Мартиновић је током данашњег обраћања најавио да ће нови Јавни позив за доделу средстава бити упућен током године, након ребаланса буџета, те да је сигуран да ће МДУЛС бити у могућности да помогне још одређеном броју јединица локалне самоуправе у реализацији пројеката.

Подсетимо, МДУЛС је и ове године определило 90 милиона динара за успостављање и унапређење јединствених управних места у још 14 општина и градова у Србији, а уговоре о расподели тих средстава пре два дана потписали су министар Мартиновић и представници одабраних локалних самоуправа у Горњем Милановцу.

 

Фото  галерија – извор МДУЛС и ГМ ПрессSkip to content