МДУЛС и Савет Eвропе: Унапређење сарадње и подршка реформама

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са директорком Директората за демократију Савета Европе Снежаном Самарџић Марковић о сарадњи ове две институције која је похваљена као веома плодотворна.

Како је најављено на јучерашњем састанку министра Ружића и новог шефа Мисије Савета Европе Тобиаса Флесенкемпера, Eвропска унија и Савет Европе ће подржати даље јачање капацитета на локалу са још четири милиона евра од јануара следеће године, на чему се министар и данас захвалио представници Савета Европе.

„Конкретне подршке у реформи нам много значе, посебно на локалу“, истакао је министар, подсећајући да општине и градови имају највише обавеза у процесу приступања Европској унији, као и када је реч о примени реформе јавне управе.

Он је казао: „Кроз претходну фазу подршке обучено је 1400 службеника на локалу чиме ће се допринети уједначеном поступању управе према грађанима, без обзира на то где се налазите“.

Госпођа Самарџић-Марковић је рекла да постоји низ других активности у којима може да се унапреди сарадња Републике Србије и Савета Европе, и то у погледу очувања културне баштине и промоције мањинске политике, те је на састанку договорено да се са реализацијом тих активности започне у наредном периоду.Skip to content