МДУЛС: Није тачно да је у последња три и по месеца смањен број бирача за 41.110

Министарство државне управе и локалне самоуправе овим путем негира произвољне наводе ЦРТЕ да је на 6% бирачких места у Србији у последња три и по месеца број уписаних бирача смањен за 41.110 бирача, односно у просеку 400 бирача дневно.

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе овим путем категорички одбацује изнете податке као неистините, паушалне и штетне.

 

„Изнети наводи су апсолутно нетачни и не одговарају чињеничном стању. Број бирача од 17. децембра 2023. године до данас промењен је за 24.000 и то за целу територију Србије. Тренд смањења броја бирача у потпуности је у складу са бројем преминулих лица у Републици Србији на годишњем нивоу и то према подацима Републичког завода за статистику.

Министарство обавештава јавност и да су у циљу додатне ажурности бирачког списка, јединице локалне самоуправе одмах након спроведених избора, односно од 18. децембра 2023. поступале по захтевима који су добијени службеним путем, поред тога што су наставиле да раде по личним захтевима које су грађани подносили у периоду након избора.

Министарство апелује на све заинтересоване субјекте да не излазе у јавност са непровереним информацијама које само могу да штете грађанима Србије, као и да изазову неосновану сумњу у рад надлежних институција.Skip to content