МДУЛС охрабрује градове и општине у Србији да развијају своје локалне политике у области заштите права особа са инвалидитетом

„Годинама уназад МДУЛС активно учествује у свим пројектима партнерских организација којима се унапређују политике приступачности јавних установа, посебно на локалном нивоу, и додатно охрабрујемо све градове и општине у Србији да развијају своје локалне политике у свим сферама заштите права особа са инвалидитетом. Иако није ресорно министарство, МДУЛС, увек и на сваком месту води рачуна и брине о интересима оних група грађана којима је додатна подршка друштва потребна“ поручио је Чедомир Ракић, државни секретар МДУЛС на 28. Међународној конференцији регионалне асоцијације слепих Балкана.

Он је истакао да је Балкански консултативни комитет препознао резултате рада Савеза слепих Србије, који је ове године домаћин скупа, што говори о посвећености Савеза унапређењу положаја слепих и слабовидих особа, али и о посвећености  државе да на системски начин, нормативно и у пракси, решава проблеме са којима се суочавају све рањиве категорије становништва.

Захваливши Савезу слепих Србије што континуирано на скуповима овакве врсте представља нашу земљу у најбољем светлу, Ракић је истакао и блиску и добру сарадњу Савеза са државним органима, институцијама и организацијама од државног, преко покрајинског до локалног нивоа, у циљу изналажења најбољих и иновативних решења за проблеме са којима се слепе и слабовиде особе у нашем друштву суочавају.

Говорећи о примерима добре праске у Србији, он је подсетио на градску управу Шапца, која је прошле године примила у стални радни однос младог и даровитог слепог ИТ стручњака.

„То је прави пример како локалне самоуправе постају сервис својих грађана, што јесте циљ реформе јавне управе у нашој земљи, а са друге стране пример како се у тај процес укључују особе са инвалидитетом као равноправни чланови нашег друштва. Таквих примера треба да буде више и зато  је врх државе ту да омогући да се законом прописана права особа са инвалидитетом преточе у праксу и да они све своје капацитете искажу на прави начин, ослобођени стигматизације, дискриминације и искључивања из сфере рада и друштвеног живота“, закључио је Ракић.

Он је пожелео да данашња конференција допринесе даљем унапређењу рада Савеза слепих Србије, да наставе путем увођења нових и иновативних технологија у живот слепих и слабовидих и остану лидер у процесу њихове пуне инклузије у Србији.

  1. Међународна конференција регионалне aсоцијације слепих Балкана, чији је домаћин Савез слепих Србије, одржава се данас у Београду. На конференцији ће, између осталог, бити речи о положају слепих и слабовидих особа у земљама чланицама Балканског консултативног комитета, као и у Словенији и Мађарској, о питању образовања особа оштећеног вида, а биће представљена и паметна рукавица за слепе.

 

Фото галеријаSkip to content