Међуопштинском сарадњом до побољшања квалитета живота грађана на локалу

Међуопштинска сарадња је један од најважнијих реформских праваца функционалног унапређења локалне самоуправе, који ће у значајној мери побољшати квалитет живота грађана и појефтинити услуге на локалу, наглашено је на данашњем састанку Мреже начелника управа градова, општина и градских општина.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић је овом приликом подсетила присутне да је могућност сарадње градова и општина обезбеђена изменама Закона о локалној самоуправи из 2018. године, а са циљем да их додатно мотивише на удруживање Министарство је, уз подршку Владе Швајцарске, успоставило и Фонд за међуопштинску сарадњу.

„Кроз Фонд је до сада подржано 16 пројеката, односно чак 53 међуопштинска партнерства. На овај начин, удруживањем људских, техничко-технолошких и финансијских ресурса и организацијом заједничких кориснички оријентисаних служби олакшавамо функционисање локалних самоуправа, грађанима пружамо конкретне бенефите и боље услове живота и рада и градимо управу по мери свих нас“, поручила је Мачужић Пузић и додала да је међуопштинска сарадња уједно изузетан подстрек равномерном регионалном развоју земље.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске у Србији Рихард Коли истакао је да Влада Швајцарске више од 15 година подржава градове и општине у Србији и да је успостављено снажно партнерство са СКГО и МДУЛС у циљу реформе локалне самоуправе у модерне, демократске институције способне да пружају квалитетне услуге грађанима.

„Локалне самоуправе су облик власти најближи грађанима и заузимају кључну позицију у склопу развојне помоћи Владе Швајцарске, са жељом да грађани буду у фокусу њиховог рада“, рекао је Коли и додао да ће успостављањем међуопштинске сарадње локалне самоуправе моћи да пруже комплексније услуге грађанима.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) Никола Тарбук изјавио је да ова организација дели визију системског развоја међуопштинске сарадње у Србији, која има потенцијал да буде озбиљан катализатор и генератор развоја локалних заједница.

„Постоје најмање два разлога за успостављање међуопштинске сарадње – први је удруживање ресурса које треба да доведе до унапређења квалитета и доступности услуга грађанима и привреди у локалној заједници, а други су ограничени ресурси и значајна разлика у капацитетима градова и општина за обављање свих одговорности локалне самоуправе. За овакве изазове у пракси једно од најбољих решења је међуопштинска сарадња, односно удруживање ресурса и синергијско деловање на остваривању локалних услуга, кроз сарадњу локалних заједница”, нагласио је Тарбук.

Данашњи састанак Мреже начелника управа градова, општина и градских општина организовао је СКГО у оквиру програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“, који подржава Влада Швајцарске. Учесници скупа су овом приликом добили смернице за оснивање међуопштинских привредних субјеката, а представљени су им и модели споразума и уговора о њиховом оснивању.

 

Фото галерија – извор ТанјугSkip to content