МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ У ОБЛАСТИ Е-УПРАВЕ – РАЗМЕНА ДОБРЕ ПРАКСЕ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички потписала је у Републици Кореји Меморандум о разумевању о сарадњи у области еУправе са министром унутрашњих послова Републике Кореје, који предвиђа размену добре праксе две земље.

 

„Ово је за нас веома значајан Меморандум, који ће помоћи унапређењу развоја еУправе у Србији, а наши пријатељи из Кореје су спремни да нам дају подршку и када је реч о конкретним сегментима еУправе, попут е-царине, е-порези, е-буџет и слично“, рекла је министарка Удовички приликом потписивања Меморандума.

 

Удовички, која у Кореји борави са директором Дирекције за еУправу Душаном Стојановићем, подвукла је да ће сарадња бити од великог значаја за Србију, посебно имајући у виду то што су Уједињене нације корејску еУправу три пута заредом ставиле на прво место ранг листе у тој области.

“Корејска влада служи свима за пример јер функционише по новом сету вредности: отвореност, дељење информација, комуникација и сарадња. Ове вредности стварају интерактивну јавну управу окренуту грађанима, нуде партнерства привредницима и стварају основу за унапређење рада управе, али и економски раст и друштвени развој“, истакла је министарка.

Меморандум предвиђа и спровођење заједничке студије, подршку у развоју еУправе и у креирању и примени законских решења и успостављање комитета за сарадњу за пољу еУправе, чији ће задатак бити да се обезбеди спровођење активности из Меморандума.

Сличне меморандуме Кореја већ има са 37 земаља у свету, међу којима је Велика Британија, Немачка, Кина, Бугарска, Италија, Румунија, Молдавија, Пољска…

МДУЛС је током новембра 2015. године конкурисао и за средства помоћи Кореје за пројекат „Information Access Center (IAC)“. Тај центар има за циљ стварање простора у којем би млади, студенти и други могли да се упознају са предностима нових ИТ решења и повећају компјутерску писменост, а који такође може да буде коришћен за спровођење програма сарадње договорених у оквиру спровођења Меморандума о разуемвању.

Потпредседница владе борави у Републици Кореји на позив тамошње владе, а учествовала је и на конференцији Светске банке и Агенције за национално информационо друштво Републике Кореје о решењима за велике базе података, где је поручила да није лак изазов ускладити дигиталну револуцију тако да допринесе развоју, интеграцији и расту привреде.Skip to content