MEMORANDUM O RAZUMEVANJU U OBLASTI E-UPRAVE – RAZMENA DOBRE PRAKSE

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je u Republici Koreji Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti eUprave sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Koreje, koji predviđa razmenu dobre prakse dve zemlje.

 

„Ovo je za nas veoma značajan Memorandum, koji će pomoći unapređenju razvoja eUprave u Srbiji, a naši prijatelji iz Koreje su spremni da nam daju podršku i kada je reč o konkretnim segmentima eUprave, poput e-carine, e-porezi, e-budžet i slično“, rekla je ministarka Udovički prilikom potpisivanja Memoranduma.

 

Udovički, koja u Koreji boravi sa direktorom Direkcije za eUpravu Dušanom Stojanovićem, podvukla je da će saradnja biti od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu to što su Ujedinjene nacije korejsku eUpravu tri puta zaredom stavile na prvo mesto rang liste u toj oblasti.

“Korejska vlada služi svima za primer jer funkcioniše po novom setu vrednosti: otvorenost, deljenje informacija, komunikacija i saradnja. Ove vrednosti stvaraju interaktivnu javnu upravu okrenutu građanima, nude partnerstva privrednicima i stvaraju osnovu za unapređenje rada uprave, ali i ekonomski rast i društveni razvoj“, istakla je ministarka.

Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju za polju eUprave, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma.

Slične memorandume Koreja već ima sa 37 zemalja u svetu, među kojima je Velika Britanija, Nemačka, Kina, Bugarska, Italija, Rumunija, Moldavija, Poljska…

MDULS je tokom novembra 2015. godine konkurisao i za sredstva pomoći Koreje za projekat „Information Access Center (IAC)“. Taj centar ima za cilj stvaranje prostora u kojem bi mladi, studenti i drugi mogli da se upoznaju sa prednostima novih IT rešenja i povećaju kompjutersku pismenost, a koji takođe može da bude korišćen za sprovođenje programa saradnje dogovorenih u okviru sprovođenja Memoranduma o razuemvanju.

Potpredsednica vlade boravi u Republici Koreji na poziv tamošnje vlade, a učestvovala je i na konferenciji Svetske banke i Agencije za nacionalno informaciono društvo Republike Koreje o rešenjima za velike baze podataka, gde je poručila da nije lak izazov uskladiti digitalnu revoluciju tako da doprinese razvoju, integraciji i rastu privrede.Skip to content