Министар Мартиновић најавио да ће ускоро бити завршена Радна верзија текста Уредбе о јединственом управном месту    

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић обратио се данас у Београду на завршној конференцији „Унапређење ефикасности и квалитета услуга на локалном нивоу – искуства и изазови у успостављању јединствених управних места“ истоименог пројекта који је помогао да једанаест градовa и општинa ојача капацитете и побољша квалитет услуга које се пружају грађанима и привреди. 

Овом приликом Мартиновић је казао да Министарство ради на коначном комплетирању нормативног оквира у овој области и да је формирало Радну групу која припрема Радну верзију текста Уредбе о јединственом управном месту, те је најавио да ће овај текст ускоро бити завршен. Он је додао да ће овим иницијално бити дефинисани ближи услови, критеријуми и мерила који се примењују у поступку одређивања јединственог управног места, као и начин сарадње надлежних органа, у вези са поступањем и обављањем послова на јединственом управном месту.   

Министар Мартиновић је подсетио и на то да Министарство државне управе и локалне самоуправе финансијски подржава успостављање јединствених управних места на локалу, и да у овим модерним услужним центрима грађани на једном месту и једним доласком на шалтер могу да остваре више права.    

„Укупно 345 милиона динара буџетских средстава Министарство је уложило у успостављање јединствених управних места. За четири године, у периоду од септембра 2019. до данас, отворено је 40 ЈУМ-ова, док се до краја године очекује још 15 нових. То значи да ћемо ускоро имати укупно 55 ЈУМ-ова и да ће готово трећина територије Србије бити покривена овим јединственим центрима за пружање једноставних услуга“, рекао је Мартиновић и додао да је као ресорни министар обишао значајан број јединствених управних места те да је задовољан њиховим функционисањем, а нарочито тиме што се у њима и грађани и службеници лако сналазе. 

Поред ресорног министра у уводном делу догађаја присутнима су се обратили генерални секретар СКГО Никола Тарбук и заменик амбасадорке СР Немачке у Србији Карстен Мејер Вифхаузен, а у наставку конференције представљени су кључни резултати пројеката и искуства у успостављању јединствених управних места, након чега је уследила дискусија на тему најбољих пракси и изазова.  

Пројекат „Унапређење ефикасности и квалитета услуга на локалном нивоу“ део је ширег пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања Европској унији“, који имплементира Немачка развојна агенција (ГИЗ).  

 

Фото галерија – извор МДУЛС

 Skip to content