Ministar Martinović najavio da će uskoro biti završena Radna verzija teksta Uredbe o jedinstvenom upravnom mestu    

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović obratio se danas u Beogradu na završnoj konferenciji „Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou – iskustva i izazovi u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta“ istoimenog projekta koji je pomogao da jedanaest gradova i opština ojača kapacitete i poboljša kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi. 

Ovom prilikom Martinović je kazao da Ministarstvo radi na konačnom kompletiranju normativnog okvira u ovoj oblasti i da je formiralo Radnu grupu koja priprema Radnu verziju teksta Uredbe o jedinstvenom upravnom mestu, te je najavio da će ovaj tekst uskoro biti završen. On je dodao da će ovim inicijalno biti definisani bliži uslovi, kriterijumi i merila koji se primenjuju u postupku određivanja jedinstvenog upravnog mesta, kao i način saradnje nadležnih organa, u vezi sa postupanjem i obavljanjem poslova na jedinstvenom upravnom mestu.   

Ministar Martinović je podsetio i na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave finansijski podržava uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta na lokalu, i da u ovim modernim uslužnim centrima građani na jednom mestu i jednim dolaskom na šalter mogu da ostvare više prava.    

„Ukupno 345 miliona dinara budžetskih sredstava Ministarstvo je uložilo u uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta. Za četiri godine, u periodu od septembra 2019. do danas, otvoreno je 40 JUM-ova, dok se do kraja godine očekuje još 15 novih. To znači da ćemo uskoro imati ukupno 55 JUM-ova i da će gotovo trećina teritorije Srbije biti pokrivena ovim jedinstvenim centrima za pružanje jednostavnih usluga“, rekao je Martinović i dodao da je kao resorni ministar obišao značajan broj jedinstvenih upravnih mesta te da je zadovoljan njihovim funkcionisanjem, a naročito time što se u njima i građani i službenici lako snalaze. 

Pored resornog ministra u uvodnom delu događaja prisutnima su se obratili generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk i zamenik ambasadorke SR Nemačke u Srbiji Karsten Mejer Vifhauzen, a u nastavku konferencije predstavljeni su ključni rezultati projekata i iskustva u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, nakon čega je usledila diskusija na temu najboljih praksi i izazova.  

Projekat „Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou“ deo je šireg projekta „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, koji implementira Nemačka razvojna agencija (GIZ).  

 

Foto galerija – izvor MDULS

 Skip to content