Министар Мартиновић обишао поплављено ромско насеље у Шапцу

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић обишао је данас са градоначелником Шапца Александром Пајићем поплављено ромско насеље у Горњој Врањској, срушени мост на реци Думачи у насељу Грушић, као и месну заједницу Румска.

Нагласивши да је у Шапцу материјална штета од поплава процењена преко 800 милиона динара, министар Мартиновић је рекао да је 26 грађана ромске националности хитно евакуисана из насеља Горња Врањска, те да им је Град обезбедио адекватан смештај и исхрану, јер су им куће биле у јако лошем стању.

Министар је овом приликом напоменуо и да је Шабац одлично реаговао у кризним данима, те да би штета у овом Граду била далеко већа да није било правовремене интервенције градских служби. Он је истакао да је започето санирање највећих последица поплава на овом подручју како би се становништво што пре вратило нормалном животу.

Говоривши о томе да проблем у Шапцу није направила Сава, већ мале реке, попут Думаче и Добраве, и да је количина киша која је неочекивано пала у ово доба године, премашила све рекорде, министар је нагласио како је у наредном периоду веома битно да се објасни грађанима да је важно да осигуравају своју имовину.

Министар Мартиновић је приликом посете Шапцу подсетио и на то да је Влада Републике Србије на последњој седници усвојила Уредбу о утврђивању државног Програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана у свих 56 општина и градова у којима је проглашено стање елементарне непогоде, те да ће накнада штете бити категорисана у четири групе, при чему су износи значајно увећани у односу на претходни период.

„Чврст став председника Републике Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић је да ниједан грађанин Србије неће остати без помоћи, нити крова над главом“, закључио је Мартиновић.

 

Фото галерије – извор Град ШабацSkip to content