Министар Жарић Ковачевић положила камен темељац за доградњу школе у Осечини

Након успешно спроведене прве фазе, Министарство државне управе и локалне самоуправе у Осечини помаже и реализацију друге фазе реконструкције школског објекта Образовно-васпитног центра „Браћа Недић“.

Тим поводом министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и председник општине Осечина Никола Томић положили су данас камен темељац на месту где ће бити дограђен нови објекат површине 300 квм при школској згради ОВЦ „Браћа Недић“. Свечаности полагања камена темељца за проширење школе присуствао је и државни секретар у МДУЛС Ђорђе Дабић.

Подсетивши да је у првој фази обнове, Министарство уложило 35,9 милиона динара из Буџетског фонда, да је прошле године школа у потпуности модернизована, те да захваљујући томе ученици имају одличне техничке услове за рад и одвијање наставе, министар Жарић Ковачевић је навела да у другој фази Министарство улаже близу 36 милиона динара у проширење постојећих капацитета школе.

„За две године укупно 72 милиона динара Министарство је уложило у обнову школе у Осечини. Верујем да ћемо након завршетка друге фазе радова, осим тога што ћемо проширењем објекта обезбедити додатни простор, имати и комплетно уређено двориште са пешачким стазама и прилазом, те да ће цео овај комплекс бити сређен и тачно онакав какав грађани Осечине и заслужују“, поручила је министарка, и додала, да је МДУЛС препознало важност да се обнови здање средње школе и потребу локалне заједнице да улаже у инфраструктуру. Она је навела да је задовољна што Министарство помаже и подржава унапређење услова за школовање младих, како би они остали да живе и раде у свом крају и помогли његов развој.

Жарић Ковачевић је поручила и да Министарство помаже и да до краја године Осечина добије јединствено управно место, односно да грађанима буде на располагању централни простор у којем ће, у једном савременом амбијенту, и без шетње од шалтера до шалтера, моћи да остваре више права, односно да заврше више послова које имају са органима управе. У успостављање јединственог управног места у Осечини МДУЛС улаже више од 6,5 милиона динара.

Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић обишла је данас и самачко домаћинство Слободана Милисављевића у селу Осечина, једном од два села које је највише страдало током последњег олујног невремена. Кућа Милосављевића претрпела је огромну штету, пре свега на кровној конструкцији где је уништено више од 6.000 комада црепова. Захваљујући заједничкој подршци државе и локалне самоправе, отпочела је обнова и у току је постављање нових црепова на овој кући.

Подсећајући да је ово четврти пут у последњих десет година да Осечина страда од последица временских непогода, те да је у прошлости ова општина у три наврата претрпела штете од поплава, у 2014. и 2020. години, као и у мајским поплавама 2023. године, када су страдали усеви, домаћинства и инфраструктура, министар Жарић Ковачевић је указала да држава има обавезу и да ће помоћи људима да се опораве од катастрофе без обзира на то што се у овом тренутку процењује да су штете заиста огромне.

На крају посете Осечини, министар Жарић Ковачевић је у селу Лопатањ обишла компанију „Подгорина воће д.о.о.“ која је један од лидера у производњи и преради суве шљиве, воћу по којем је овај крај надалеко познат.Skip to content