Министарка Брнабић на промоцији апликације еЗУП у полицијској станици Савски венац

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, данас су присуствовали новој промоцији апликације еЗУП у оквиру које је демонстриран управни поступак издавања пасоша за малолетна лица, која је одржана у Полицијској станици Савски Венац.

 

Kорисници услуге су били родитељи који су захтев за издавање пасоша за своје дете поднели електронским путем, а реч је о својеврсном наставку пројекта „Бебо добро дошла на свет“. Потребна им је била само лична карта, попуњена сагласност да се лични подаци из извода из матичне књиге рођених и држављанства прибављају по службеној дужности и уплаћена такса. На основу тога, пасош је израђен за свега 10 минута.

„Након Лознице и Врњачке Бање и МУП се придружио наставку пројекта еЗУП, који трасформише државу у сервис грађана. Сада грађани више не морају да буду „курири државе“, јер органи управе размењују податке по службеној дужности, што је и њихова законска обавеза“ истакла је министарка Брнабић и додала да очекује од свих органа управе да се укључе у информациони систем до краја године. Такође, она је додала да ово представља тимски рад државних институција, чије је укључивање комплексан процес у коме имају стручну подршку, усмерење и координацију Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Помоћу апликација еЗУП од данас је овој полицијској станици омогућен приступ подацима из матичне књиге рођених, венчаних и умрлих, као и уверење о држављанству за грађане који подносе захтеве за лична документа. Примена ове праксе сукцесивно ће бити реализована и у другим полицијским управама и станицама у Републици Србији.

Важност овог управног поступка је у томе што по први пут једaн велики систем у оквиру државне управе директно преко Јединствене магистрале података преузима податке из матичних књига. То значи да се успело са дигитализацијом еУправе и аутоматском обрадом података МУП-а. Преко 250 испостава широм Србије и преко 2000 шалтера аутоматски почињу да раде ефикасније у корист потреба грађана. Ово је процес који еЗУП и Закон о општем управном поступку ставља у праву примену.Skip to content