Министарка Обрадовић на свечаном отварању Државног дата центра у Крагујевцу

Министарка Марија Обрадовић присуствовала је данас свечаној церемонији отварања Државног дата центра у Крагујевцу, чиме је остварен један од приоритета ове Владе, а то је дигитализација.

Државни дата центар је пројекат од значаја за Републику Србију и прекретница за даљи развој еУправе и ИКТ сектора у земљи. Ту ће државна управа, локална самоуправа, али и комерцијални корисници чувати своју опрему по највишим стандардима поузданости, безбедности и одржавања.

Државни дата центар отворила је премијерка Ана Брнабић, уз градоначелника Крагујевца Николу Дашића и директора Канцеларије за ИТ Михаила Јовановића и уз присуство министара у Влади Републике Србије.

Изградња Државног дата центра омогућиће бржи развој услуга еУправе у земљи, са потенцијалима да постане најбитнији центар оваког типа у региону. У њему ће бити смештена прва државна платформа за вештачки интелигенцију, која ће бити на располагању држави, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и start-up компанијама. Центар има два објекта, на 14 хиљада квадратних метара, а пројектован је по највишим техничким стандардима и у рангу је ефикасности највећих светских дата центара.Skip to content