Министарка Обрадовић на завршном скупу 48. годишњег заседања Скупштине СКГО

„МДУЛС и СКГО заједно су покренули процес припреме програмског документа реформе система локалне самоуправе у Србији са циљем да се по први пут у нашој земљи обухвате све најзначајније области система локалног нивоа власти. Данас је прилика да, на овом скупу поручим, да ћемо ову сарадњу наставити и заједничким снагама радити на доношењу и имплементацији овог важног документа за систем локалне самоуправе у нашој земљи, како би сви градови и општине могли да на исти начин и што квалитетније пружају услуге нашим грађанима“, истакла је министарка Обрадовић на завршном скупу 48. годишњег заседања Скупштине СКГО.

Министарка је поручила да ће ова реформа унапредити правни оквир у коме делују јединице локалне самоуправе, развијати систем финансирања локалних самоуправа и управљања људским ресурсима и успоставити нове механизме за процес развоја међуопштинске сарадње. Такође, реформа предвиђа и веће учешће грађана у пословима локалне власти и већу повезаност грађана и њихових изабраних представника. „Ефикасан, квалитетан, али пре свега приступачан сервис за грађане је достижан циљ. Само заједничким радом на реформи система локалне самоуправе овај циљ можемо и достићи. Пред нама је дуг пут и пуно посла и само подизањем свести и код носилаца власти на локалну, али и код грађана, можемо га остварити. Требаће нам више година да видимо прве резултате рада, сигурна сам биће и потешкоћа на том путу, али то не треба да нас обесхрабри, већ је потребно да подигнемо главе и храбро стремимо ка квалитетним, брзим, ефикасним и економичним услугама за грађане и привреду наше земље. Зато смо сви заједно на овом послу, цела Влада, сва министарства, све локалне самоуправе, наши међународни партнери, али пре свега СКГО, као кровна организација око које се наши градови и општине окупљају“, поручила је Обрадовић.

Фото СКГО

Министарка Обрадовић обратила се учесницима 48. годишњег заседања Скупштине СКГО на тему „Потенцијали и изазови у развоју локалне самоуправе у наредној декади“.

О даљим корацима у раду на програму реформе система локалне самоуправе на скупу је говорио помоћник министра задужен за систем локалне самоуправе Саша Могић.

Фото СКГОSkip to content