Министарка Жарић Ковачевић посетила Белу Паланку: Ближа сарадња локалне самоуправе и ресорног министарства

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић посетила је данас општину Бела Паланка и том приликом са председником општине Гораном Миљковићем одржала радни састанак на којем је разговарала о актуелним темама и тренутним изазовима, али и о плановима развоја, како инфраструктурним, тако и у области е-управе. Као први наредни корак саговорници су најавили још ближу сарадњу Беле Паланке и ресорног министарства.

Указујући на то да је Бела Паланка прва општина коју посећује у овом мандату, министарка Жарић Ковачевић је исказала задовољство што први циклус посета јединицама локалне самоуправе започиње баш у Белој Паланци наводећи да је у питању општина са највећим бројем доктора наука по глави становника у Европи. Она је истакла да ова чињеница заслужује велико поштовање, а Бела Паланка посебно место на мапи Србије, јер, како је рекла, основа сваког напретка су људи, и улагање у људски капитал назначајнији је и одлучујући чинилац развоја.

Министарка Жарић Ковачевић је подвукла да је заједнички задатак локалног руководства и државног врха стварање оптималних услова да млади остану да живе и раде у својим срединама након школовања, и да се не дозволи стагнација локалних средина услед одсељавања становништва у велике градове.

Осим што је подсетила на ранија улагања у Белу Паланку, рекавши да је захваљујући пројекту „Локална самоуправа за 21. век“ око 13.000 швајцарских франака и 1,5 милиона динара издвојено за унапређење пословања општинске управе, те да је на овај начин спроведено стручно усавршавање службеника, набављен софтвер за праћење људских ресурса,  унапређени људски и технички капацитети и набављена вредна ИТ опрема,  као и да је министарство улагало у функционисање едукативног центра за помоћ привреди, те одржавање традиционалне манифестације у овом крају  „Дани Банице“, министарка Жарић Ковачевић је нагласила значај новог и вишег нивоа сарадње у будућности. Како је рекла Жарић Ковачевић, врло је важно да се у наредном периоду подстакне имлементација још неких пројеката који су од значаја за ову локалну заједницу.

Она је похвалила општинску управу што је почела да ради у новом  софтверском решењу Писарница које омогућава модерно електронско канцеларијско пословање, а додала је и да се нада да ће увођење видео надзора чију инсталацију министарство помаже бити реализовано до краја године.

Приликом посете Белој Паланци, министарка Жарић Ковачевић је обишла јединствено управно место за чије функционисање је министарство пре неколико година обезбедило 5,2 милиона динара, а општинској управи донирала је 20 лаптоп рачунара са пратећом опремом као подршку раду и развоју електронске управе.

 

Фото галерија – извор Општина Бела Паланка, Марко Златковић

 


Skip to content