Министарка Жарић Ковачевић разговарала са представницима ЦРТЕ и Зелено-левог фронта

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић одржала је данас у просторијама Министарства састанак са представницима невладине организације ЦРТА и представницима политичке странке Зелено-леви фронт, а који су уједно и чланови Радне групе за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

Повод састанка је одлука Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије након доношења Закона о допунама Закона о јединственом бирачком списку, којом је омогућено члановима и заменицима чланова Радне групе да прате примену члана 2. поменутог закона.

Састанак је одржан са циљем дефинисања начина и услова под којима ће Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућити заинтересованим члановима и заменицима чланова Радне групе да прате реализацију наведених активности.

Подсетимо, на Другој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, која је одржана 10. маја 2024. године, донет је Закон о допунама Закона о јединственом бирачком списку. Чланом 2. Закона прописано је да ће бирач који је уписан у бирачки списак, а који је у периоду после 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, бити уписан у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

Сутра, 15. маја 2024. године, у Влади Републике Србије одржаће се састанак са Радном групом за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

 

Фото галерија:Skip to content