Министри државне управе Србије и Хрватске о даљој сарадњи

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички примила је данас свог хрватског колегу, министра управе Арсена Баука, који је у посети Србији од среде, 29.октобра, када је разговарао са представницима хрватске националне мањине у Суботици.

Министри државне управе Србије и Хрватске сагласили су се данас да обе земље имају сличне проблеме у овом ресору, али је констатовано и да је Хрватска као чланица ЕУ на корак испред Србије у регулацији државне управе.

На састанку је договорено да ће Србија и Хрватска кроз јачу сарадњу размењивати искуства у овом сектору и убудуће, нарочито у сегментима реформе система плата и зарада у јавној управи, уређењу управе и размени и сарадњи у електронској управи. У том циљу, министри су договорили да се организују састанци представника оба министарства у скоријем периоду у Загребу.

„Хрватска је чланица ЕУ и таква углавном је корак испред нас у овим реформама. Мада видимо да нисмо толико далеко и да ћемо кроз јачу сарадњу моћи да разменимо искуства на обострану корист“, казала је Удовички новинарима након састанка.

Баук је рекао је да су проблеми Србије и Хрватске исти када се ради о платама у јавном сектору, реформи јавне управе и управних поступака и додао је да ће Хрватска пренети Србији искуства у процесу приступања Европској унији.

Једна од тема састанка је такође била и избори за савете националних мањина који очекују Хрватску у 2015.години, док су у Србији одржани у недељу, 26.октобра 2014.године.

Баук је позвао Удовички да посети Хрватску у наредном периоду како би се сарадња по областима рада оба министарства још унапредила.Skip to content