Након заједничке седнице влада, министарке Жарић Ковачевић и Јујић размениле Меморандуме

 

У оквиру данашњег Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ одржана је 12. заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, након које су две министарке, Јелена Жарић Ковачевић, министарка државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, и министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенкиа Јујић, размениле Меморандуме о сарадњи, документи којима се ојачава сарадња и унапређују односи између два министарства.

Подсетимо, током трајања Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, две министарке одржале су билатералне састанке, потписале споразуме о сарадњи, а посетиле су и Националну академију за јавну управу, централну институцију стручног усавршавања јавних службеника у Србији, и са в.д. директором ове институције Дејаном Милетићем разговарале о унапређењу сарадње и могућностима дељења ресурса, те увођења циљаних програма обука. Такође, Делегација Републике Српске имала је прилику и да упозна главни град из нешто другачијег угла кроз туристичку туру „Београд испод Београда“.

Такође, у оквиру Свесрпског сабора одржано је низ састанака и билатералних сусрета, међу којима је и са министром без портфеља задуженом за унапређење развоја недовољно развијених општина Новицом Тончевим.

Иначе, на заједничкој седници двеју влада једногласно је усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, а која, између осталог, предвиђа изградњу меморијалних центара у циљу обележавање страдања становништва током Другог светског рата. Меморијални центри ће бити подигнути у Доњој Градини и у Београду.

Први свесрпски сабор „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, почео је дан раније Молебаном за српски народ у Храму Светог Саве, који је служио патријарх српски Порфирије у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске, председника Вучића и Додика, чланова влада и грађана.

Централно обележавање манифестације уприличено је на Тргу републике, уз богати културно-уметнички програм, док је сврха сусрета слање заједничке и јасне поруке читавом свету, да су Срби сложан, јединствен народ.

 

Фото галерија – извор МДУЛС

 

 

 

 Skip to content