Неопходан наставак праћења примене Закона о националним саветима националних мањина на локалу

На првој регионалној конференцији о заштити мањина у Југоисточној Европи у Скопљу, 26. и 27. новембра, под називом “Заштита мањина у Југоисточној Европи – како најбоље искористити пројекат“ учешће су узели и мр Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе и Гордана Говедарица из Канцеларије за људска и мањинска права. Бошњак и Говедарица су чланови Надзорног одбора пројекта “Промоција људских права и заштите мањина у Југоисточној Европи“ који финансира Европска Унија, а спроводи Савет Европе, а у оквиру ког се и организовала ова конференција.

 

У оквиру једне од сесија намењене доносиоцима одлука на локалу, државни секретар представио је уставни и законски оквир и мањинску политику Владе Србије, као и механизам спровођења избора за националне савете националних мањина. Подсетимо, у Србији су недавно успешно завршени избори за националне савете националних мањина.

“Поред законских права и добро постављеног оквира у области заштита права националних мањина, дужни смо да наставимо да пратимо њихову примену у пракси у државним институцијама, а нарочито на локалу“, рекао је Бошњак и додао да је ово била добра прилика да се кроз представљање српских достигнућа у овој области усмере у добром правцу и земље региона у којима је српски народ мањински.

36 општина из региона потписале су споразуме о донацији, која се усмерава на активности које имају за циљ да уклоне баријере за имплементацију права мањина на локалном нивоу, као и да се изгради веће поверење између националних мањина и већинских народа. Међу њима су и шест српских градова и општина: Нови Пазар, Суботица, Панчево, Петровац на Млави, Бујановац и Босилеград. У питању су неповратна средства у износу од 18.000 евра.

Управо градови и општине из Србије су поднеле највише пријава за учешће у овом пројекту (њих 41), а одабрано их је шест, које су по својој природи били усмерени на бољу комуникацију у оквиру локалне администрације и интеркултурално упознавање са обичајима и традицијама различитих мањина.Skip to content