Ниш, Ада, Босилеград и Пећинци најбоље локалне самоуправе у 2023. години

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић данас је у Пећинцима потписао уговоре о додели годишњих награда за најбоље општине и градове у 2023. години у примени принципа добре управе. Награде су додељене у четири категорије доброг управљања, а најбоље локалне самоуправе су Ниш, Ада, Босилеград и Пећинци.

Мартиновић је подсетио на то да МДУЛС већ годинама уназад из „Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе“ награђује и финансијски подстиче општине и градове који су се истакли у домену добре управе.

„На овај начин желимо да мотивишемо локалне самоуправе да максимално предано примењују принципе добре управе у свом раду и да се развијају у складу са задатим стандардима. Наградни фонд за ову годину износи 8 милиона и 360 хиљада динара. Победници у свакој од четири категорија, односно области добре управе, стекли су право на новчану награду која износи два милиона и 90 хиљада динара. Новац ће бити уложен у даљи напредак у области, односно за реализацију активности, прибављање услуга и добара, у складу са предлогом добитника“, истакао је Мартиновић. Он је додао да је у оквиру овогодишњег „Јавног позива за доделу годишњих награда“ пристигло укупно 27 пријава и то за све четири области.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук изјавио је да је ова иницијатива потврда успешне сарадње Сталне конференције, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Швајцарске, која је успостављена зарад пружања подршке градовима и општинама да своје функционисање заснивају на начелима доброг управљања.

„Примена начела доброг управљања на нивоу локалне самоуправе представља један од стратешких приоритета Сталне конференције градова и општина, а у складу с тим, и један од кључних циљева изузетно значајног пројекта који наша организација спроводи уз подршку Владе Швајцарске – Програма „Партнерство за добру локалну самоуправу“, нагласио је Тарбук и истакао да ће, захваљујући овом Програму, Стална конференција градова и општина додатно наградити победнике вредном компјутерском и канцеларијском опремом укупне вредности од пет милиона динара.

На свечаности поводом потписивања уговора, говорили су и градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председник општине Ада Золтан Билицки, председник општине Босилеград Владимир Захаријев и председник општине Пећинци Синиша Ђокић. Они су изразили захвалност на препознатом квалитету рада ових локалних самоуправа, а нарочито су истакли добру сарадњу коју имају са Министарством државне управе и локалне самоуправе.

 

Фото галерија – извор МДУЛС и СКГОSkip to content