Новац из Буџетског фонда да буде утрошен за боље функционисање градова и општина који морају да буду сервис грађанима и привреди Србије

Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је одлуку о додели финансијских средстава из Буџетског фонда за локалне самоуправе и 460 милиона динара доделило градовима и општинама у Србији по различитим пројектима, изјавила је данас министарка Марија Обрадовић.

„Већ неколико година у Министарству државне управе и локалне самоуправе додељују се финансијска средства и овога пута је занимљиво да смо добили пет пута већи број пријава него што то предвиђа фонд, а то значи да су се градови и општине у Србији пробудили и великим бројем пројеката, чак са 225, аплицирали за средства из овог фонда. Јасно нам је да желе да поправе квалитет услуга према грађанима и према привреди у својим срединама“, изјавила је Обрадовић.

Из Буџетског фонда Министарство је помогало различите инфраструктурне пројекте, део средстaва намењен је за модернизацију градске, односно, општинске управе, за увођење различитих софтвера и електронских сервиса, који су неопходни за унапређење рада, такође део средстава је намењен за организацију различитих манифестација, културних, спортских и туристичких, али и за отклањање последица елементарних и осталих непогода.

„Веома је важно да градови и општине знају да ће строго бити контролисан утрошак ових средстава, односно, не само да ћемо тражити да се врати новац уколико не буде био наменски искоришћен или у временском року који је предвиђен, него ћемо и обилазити на терену фазе реализације тих пројеката, јер суштина је да овај новац буде утрошен за боље функционисање градова и општина у односу према грађанима и према привреди Србије. Градови и општине у Србији морају да буду сервис грађанима и привреди“, поручила је министарка Обрадовић.

Такође, Министатсво је наградило најбоље четири општине и града у Србији у четири категорије у 2020. години, у односу на то какве су добре праксе у њиховом пословању и вођењу локалне самоуправе. Награђени су општина Кнић у категорији ефикасност и делотворност, општина Велико Градиште у категорији транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе, град Крагујевац у категорији одговорност и владавина права и град Крушевац у категорији равноправност и анти-дискриминација. Ова четири града добиће по 2,3 милиона динара из овог буџетског фонда.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО ЗАПИС:

ИЗВОР ТАНЈУГSkip to content