Нови СКИП центар у Нишу биће дизајниран по угледу на СКИП центар у Београду

Представници Националне агенције за информационо друштво Владе Републике Кореје (НИА) и Министарства државне управе и локалне самоуправе недавно су боравили у радној посети Граду Нишу, где су разматрали додатне предлоге и мере у вези са реконструкцијом објекта који је намењен за успостаљање другог Српско-корејског информатичко-приступног (СКИП) центра у Србији.

Том приликом разговарало се и о току реконструкције СКИП центра у Београду, који је отворен пре непуних пет година, а представници НИА изразили су задовољство његовим радом и управљањем, истакавши да ће београдски СКИП центар послужити као модел за креирање истог центра у Нишу.

„Задовољство ми је што имам прилику да се на лицу места уверим у све оно што сам раније чуо о резултатима рада СКИП центра којим руководи Министарство државне управе и локалне смоуправе. Трудићемо се да квалитет самог дизајна СКИП центра у Нишу не одступа од београдског центра, који је стекао велики углед у оквиру светске мреже информатичко-приступних центара“, поручио је Унђонг Ђи, извршни директор Сектора за глобалну сарадњу у области ИКТ-а корејске Националне агенције за информационо друштво.

Представници НИА састали су се и са представницима градске управе Ниша и обишли локацију новог СКИП центра, који ће бити још један мултифукционални објекат намењен јачању капацитета наших грађана у области дигитализације.

У оквиру глобалног Форума светских ИКТ лидера новембра 2021. године у Сеулу, потписан је Меморандум о разумевању и заједничкој сарадњи у области ИКТ-а између МДУЛС-а и НИА, чиме је успостављен правни основ за продужетак сарадње, обнављање ИТ опреме СКИП центра у Београду и отварање још једног СКИП центра у Граду Нишу. Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Град Ниш потписали су у децембру 2021. године Споразум о сарадњи, којим се дефинишу међусобни односи, права и обавезе у вези са оснивањем и функционисањем СКИП центра у Нишу.

Свечано отварање СКИП центра у Нишу планирано је за крај ове године.Skip to content