Обележен Дан матичара Србије

“Један од стубова развоја нашег друштва је, између осталог, модернизација јавне управе и њено претварање у добру управу, на првом месту управу по мери наших грађана. Матичари су, не само битна карика те модерне и добре српске управе, већ и неизоставни део најважнијих приватних тренутака грађана“, поручила је Марија Обрадовић, министарска државне управе и локалне самоуправе са данашњег скупа којим је свечано обележен Дан матичара Србије.

Обрадовић је подсетила на заједнички напор матичних служби и МДУЛС којим је обезбеђено вођење матичних књига у електронском облику, како би данас Регистар матичних књига био ресурс који омогућава повезивање база и стварање електронских сервиса и услуга, којима се грађанима пружа максимална ефикасност у остваривању њихових различитих права.

„Сви ми заједно учествујемо у изградњи модерне управе чији је циљ ефикасно остваривање права грађана, без предугих и компликованих процедура и непотребних трошкова, а матичне књиге су у том процесу једна од важнијих карика. Међутим, колико год је дигитализација неопходна, толико је највећи капитал ипак човек.  Ви сте ти који водите личне податке грађана Србије, а када тај посао обављате професионално и стручно, онда можемо да будемо сигурни да су наши подаци безбедни“, закључила је Обрадовић.

Дан матичара Србије МДУЛС је обележило данас у Палати Србија, где се окупило готово 300 матичара из целе земље, што је, након две године била прилика да се награде најефикасније матичне службе у протеклом периоду. Министарка Обрадовић је тим поводом уручила плакете МДУЛС матичарима градских управа Крушевца и Новог Сада, као и општинској управи општине Владимирци.

На свечаности којом је обележен Дан матичара Србије направљен је осврт на досадашњу сарадњу и постигнуте резултате рада које су изложиле Марина Дражић, помоћник министра МДУЛС, Вера Вукићевић, помоћник министра спољних послова и Наташа Марковић, помоћник начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова.

 

Фото и видео галерија – извор МДУЛС и Танјуг

Изјава министарке Обрадовић – први део / извор Танјуг

Изјава министарке Обрадовић – други део / извор Танјуг

Видео покривалица / извор ТанјугSkip to content