ОБЕЛЕЖЕНА ОСМА ГОДИШЊИЦА ГЛОБАЛНЕ КАМПАЊЕ #ЈАПРИПАДАМ ЗА ОКОНЧАЊЕ АПАТРИДИЈЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Заштитник грађана и Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) одржали су заједничку конференцију поводом осме годишњице глобалне кампање #ЈаПрипадам (#Ibelong), која има за циљ потпуно искорењивање апатридије као појаве у читавом свету.

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић изразио је задовољство великим напретком који је у претходном периоду остварен на решавању питања правне невидљивости у Републици Србији, истакавши да се случајеви да неко лице није уписано у матичну књигу рођених сада јављају тек као изузетак. Према његовим речима, спровођењем бројних заједничких активности успостављена су системска решења за несметан упис у матичну књигу рођених, а успешно су унапређена и друга права из личног статуса.

Напоменувши да је посебна пажња усмерена на упис у матичне књиге новорођеног детета чија мајка нема лична документа, чиме се ефикасно отклањају ризици од апатридије, министар је рекао да ће будућа сарадња бити усмерена на решавање преосталих, али и спречавање појаве нових случајева правно невидљивих лица, посебно када је реч о припадницима ромске заједнице.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је број правно невидљивих лица у Републици Србији значајно смањен, али да и даље има грађана и деце које систем не препознаје и додао да су становници неформалних насеља и даље у тешком положају и у ризику од апатридије.

Пашалић је апеловао на надлежне органе да учине додатне напоре како би се ублажиле последице пандемије које су и даље видљиве у социјалном и економском сегменту живота припадника ромске заједнице у неформалним насељима.

В.д. шефа Представништва УНХЦР-а у Србији Стефани Краусе указала је да је, захваљујући напорима свих релевантних институција Републике Србије, пре свега одличној сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Заштитником грађана, број Рома без личних докумената у Србији значајно смањен од почетка глобалне кампање #ЈаПрипадам, коју је Агенција Уједињених нација за избеглице покренула 2014. године.

Како је навела, УНХЦР је задовољан оствареним напретком, а Србија би могла постати једна од првих земаља у Европи која ће искоренити ризик од апатридије у наредне две године, до завршетка кампање.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, Заштитник грађана и УНХЦР од 2012. године улажу заједничке напоре у решавање овог питања, у оквиру три споразума о разумевању. Повод данашњег догађаја је и почетак информативно-медијске кампање за представнике ромске заједнице, за које је у оквиру конференције одржана информативна сесија, а размењена су и искуства из посете неформалним насељима.

Фото галерија – извор УНХЦРSkip to content