Обрадовић: Од данас строге контроле и појачан инспекцијски надзор у Гучи

„Од данас ће се у Гучи вршити строге контроле и појачан инспекцијски надзор. На терену ће бити око 30 републичких и локалних инспекторских тимова, који ће, осим контроле из својих основних надлежности, вршити и ванредни надзор поштовања мера за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић након данашње седнице Саборског одбора у Гучи.

Она је нагласила да је за њу, као министра који председава Координационој комисији за инспекцијски надзор, било посебно важно да инспекције буду максимално присутне и свесне ризика, али и да посетиоци Сабора прате сва упутства организатора и одговорно се понашају, подсетивши да очување здравља људи и успешност Сабора зависе само од поделе одговорности организатора, инспекција и посетилаца.

Чланови Саборског одбора поднели су извештај министарки Обрадовић о мерама које су све пратеће службе, почевши од медицинских и здравствених служби, преко инспекцијских органа, до свих комуналних и локалних организација које учествују у припреми Сабора, преузеле у складу са инструкцијама републичког Кризног штаба и Координационе комисије за инспекцијски надзор.

„Локална самоуправа је направила одличан план, који у највећој могућој мери гарантује безбедност свим гостима Драгачевског сабора формирањем контролних прстенова. Вакцинисаним грађанима и онима са негативним PCR тестом биће омогућен улаз у ужу зону, док је у широј зони предвиђено и постављање бројних пунктова за тестирање невакцинисаних брзим антигенским тестовима“, објаснила је Обрадовић.

Она је истакла да је Сабор трубача, који ове године слави јубиларних 60 година постојања, од изузетног значаја за културу и економију овог региона, али и промоцију српске традиције, због чега је важно да буде одржан, али уз рестриктиван приступ и поштовање свих епидемиолошких мера.

„Као члан Кризног штаба могу рећи да је све оно на чему је инсистирано испоштовано од стране организатора Сабора трубача, а нама остаје да ситуацију пратимо у наредним данима“, закључила је министарка, упутивши апел свим посетиоцима и учесницима Сабора, али и житељима Гуче и околних места да поштују епидемиолошке мере и придржавају се принципа одговорног понашања.

Данашњој седници присуствовали су и председник општине Лучани и Саборског одбора Миливоје Доловић, начелник Одељења санитарне инспекције у Министарству здравља Светлана Мијатовић, начелник полицијске станице општине Лучани, чланови Саборског одбора и представници општинског Црвеног крста. Након седнице, министарка Обрадовић обишла је контролне пунктове за улазак у Гучу.

Фото галеријаSkip to content