Обрадовић: Улагањем у инфраструктурне пројекте на локалу до бољих услова живота у Србији

„Приоритет МДУЛС је подизање квалитета живота на локалном нивоу, да људи остају у својим срединама, да деца имају исте улове за одрастање. Оно што је политика државе је оно за шта сте одвојили новац, а председник државе Александар Вучић и ова Влада раде интензивно на томе да поправимо услове живота у Србији“, поручила је данас у Трстенику, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Она је, заједно са државним секретаром Мајом Мачужић Пузић, обишла општину Трстеник и ПУ „Бисери 2“, за чију реконтрукцију је МДУЛС, у сарадњи са УНДП, издвојило преко 19 милиона динара кроз програм „Партнерство за локални развој“. Тим поводом Обрадовић је разговарала са председницом општине Миленом Турк и руководством Трстеника и истакла да МДУЛС увек подржава пројекте који имају за циљ побошање услова живота грађана, а које локалне самоуправе не могу саме да финансирају.

„Програм кроз који финансирамо реконструкцију крова и замену столарије у овом вртићу у Трстенику, који се дуго није сређивао, у својој основи је намењен унапређењу постојеће инфраструктуре на локалу, подизању квалитета живота локалних заједица и смањењу одлива становништва. За нас је важно да млади остају и треба зауставити одлазак из малих средина, посебно у овом крају. Зато више треба да улажемо у најмлађе, у предшколске установе, у установе просвете, јер то је наша будућност. Ово је снажна порука за Србију, јер су нам деца најважнија“, истакла је Обрадовић.

Она је додала да поред овог улагања, треба обезбедити и нова радна места, радна места за васпитачки кадар који ће радити са децом у овој предшколској установи, о чему ће разговарати са руководством општине Трстеник, као и о другим важни пројектима за будућност.

Она је подсетила да се на челу општине Трстеник налази жена, једна од 22 лидерке на локалу, које имају пуну подршку МДУЛС, као родитељске куће градова и општина, али и ње лично, за рад на унапређењу локалних самоуправа које воде.

„Жене које су данас на челу градова и општина у Србији, а њих је 22, трпе притиске, остављени су им нерешени вишедеценијски проблеми и недовољно новца којима би их решавале. Међутим, руководство ове општине је изузетно посвећено подизању свих својих капацитета, јер воле своју општину и јер им је битно да грађани буду задовољни“, поручила је министрка МДУЛС.

Она је још једном позвала све грађане да се вакцинишу, јер ако се не заштитимо епидемија ће трајати дуже. Трстеник има око 42 одсто вакцинисаног пунолетног становништва, али је потребно да се достигне 70 одсто за стицање колективног имунитета, навела је Обрадовић.

„Сваки дан којим се нисте вакцинисали помогли сте да епидемија дуже траје. Поштовање мера и вакцинација су једини начин да ово пребродимо “, закључила је Обрадовић.

Након посете Трстенику, министарка МДУЛС отворила је у месту Стопања манифестацију „Печењијада 2021“ изразивши наду да ће она постати незаобилазна тачка на туристичкој мапи Србије. Она је овом приликом похвалила организаторе за поштовање епидемиолошких мера и добар пример другима, како је могуће и у ова тешка времена, уз поштовање мера и вакцинацију одржати културно-забавну манифестацију каква је Печењијада.

Фото галерија извор МДУЛС

 Skip to content