Обрадовић: Успешност реформи зависи од начина комуницирања реформског процеса са грађанима и привредом

„Министарство државне управе и локалне самоуправе годинама предано ради на модернизацији и реформи јавне управе, али је најважније да све што смо постигли приближимо грађанима и привреди. Од начина на који са њима комуницирамо реформски процес зависи и успешност реформи“, поручила је данас министарка Марија Обрадовић на свечаном отварању Регионалне конференције о модернизацији јавне управе „Повежи се регионално – усавршавај се индивидуално“.

Говорећи о значају комуникације за упознавање јавности са бенефитима поменуте реформе, она је истакла да Министарство активно ради на појашњењу самог појма РЈУ, због чега је постало препознатљиво по свом слогану „Управа по мери свих нас“, по мери грађана, привреде и државних службеника.

Обрадовић је нагласила да је ефикасно пружање услуга корисницима и уштеда њиховог времена и новца крајњи циљ реформских процеса. Према њеним речима, прави пример јавне управе као сервиса грађана и привредних субјеката је Јединствено управно место, један шалтер на ком они могу брже и лакше да заврше све административне послове.

„Дигитализација је највидљивија промена у јавној управи. Данас готово да нема човека у Србији који није чуо за нешто на Е, еБеба, еУпис у вртић, еПортал, еГрађанин. Држава је успела да крајње кориснике заинтересује за овакав вид комуникације, а за потребе стручног усавршавања самих државних службеника креирали смо еОбуке, због чега је и основана наша Национална академија за јавну управу“, нагласила је министарка.

Обрадовић је додала да се електронска комуникација са грађанима показала посебно значајном у условима пандемије Ковид 19, подсетивши присутне на велики број услуга који је доступан на Порталу еУправа, од заказивања термина за тестирање на коронавирус и вакцинацију, преко издавања дигиталног зеленог сертификата, па све до пријављивања за новчану подршку државе.

Дводневну конференцију на тему улога комуникације и дигитализације у јавној управи организује НАЈУ у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, а у оквиру пројекта „Обука за државну службу за 21. век у Републици Србији“, који финансира Шведска агенцијa за међународни развој и сарадњу (СИДА).

 

Фото галерија – извор Танјуг, НАЈУ – Продукција 46, УНДП

 

Видео галерија – извор Танјуг

Покривалица – извор Танјуг

 

Марија Обрадовић изјава 1 – извор Танјуг

 

Марија Обрадовић изјава 2 – извор ТанјугSkip to content