Обрадовић за Танјуг: Бирачки списак ажурнији него икада, нема дуплих уписа

„Бирачки списак у Србији је ажурнији него икад“, изјавила је за Танјуг министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и позвала бираче да до поноћи провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (ЈБС), као и да изађу на изборе јер је, како каже, важно да се у што већем броју искаже изборна воља.

Обрадовић је навела да је ЈБС „жив документ“ и да су надлежни предвидели да ће од 18. марта, када је списак закључен, до 3. априла одређен број грађана напунити 18 година и стећи гласачко право.

„Такође, један број људи ће преминути до тада и они ће, такође, бити у бирачком списку, један број ће променити пребивалиште, а да то неће бити ажурирано у бирачком списку ако се то деси непосредно пред изборе“, казала је Обрадовић за Танјуг.

Подсетила је да грађани могу да на сајту https://upit.birackispisak.gov.rs/ провере да ли су уписани у бирачки списак и где гласају.

Такође, напоменула је да су уважене све препоруке ОЕБС-а/ОДИХР-а, тако да грађани могу да на сајту провере и ко су све бирачи на њиховом бирачком месту и колико има гласача по градовима и општинама.

Министарка је појаснила да позив за гласање није услов да грађани изађу на биралишта и да могу да гласају са личном картом или пасошем, уколико су уписани у бирачки списак.

Како каже, грађане не треба да збуњују различити бројеви на позивима јер се, додаје, гласа за парламентарне и председничке изборе и за локалне изборе у Београду и у 12 општина и градова у Србији.

„Бројеви су различити јер се за локалне изборе гласа само у месту где се живи, а за републичке изборе може да се гласа у било ком граду у Србији или у иностранству, ако су се на време пријавили. Ако су грађани затражили да гласају ван свог града или општине, учињена је та измена и пребачени су на жељено бирачко место, али су истовремено избрисани из бирачког списка за те изборе у свом граду“, објаснила је министарка.

На питање о наводима да су на поједине адресе стизали позиви за гласање лицима која нису пријављена на тим адресама, Обрадовић је навела да су ти наводи проверени и да су те особе пријављене само на тим адресама, као и да у бирачком списку нема дуплих уписа.

„Да ли су се ту пријавили јер им је био потребан паркинг у некој централној београдској општини јер ту раде и треба им годишња карта, да ли желе да њихово дете иде у одређени вртић или школу па територијално желе да припадају тој општини, то је друго. Људи се због различитих бенефита пријављују на друге адресе“, казала је Обрадовић.

Напомиње да грађани такве случајеве треба да пријаве МУП-у и упуте захтев да се те особе одјаве са њихових адреса.

„Полиција тада позива лица која желите да одјавите, по закону има обавезу да их два пута позове, а ако се не одазову позивима, њихова адреса бива пасивизирана после 15-ак дана“, појаснила је Обрадовић и додала да ресорном министарству није било таквих пријава, као и да је МУП саопштио да, такође, није било пријава.

„Ако било ко има неку нејасноћу, нека се јави полицији или нека тај листић однесе на бирачко место и затражи да се испрати да ли ће се та особа појавити. Тој особи свакако треба омогућити да гласа јер је уписана само на том месту, али то може да се испрати“, навела је Обрадовић.

Објаснила је и да без доказа о смрти не могу се да се избришу премунули из бирачког списка, без обзира на годину њиховог рођења.

„На твитеру су износили податак да је извесна Нада умрла пре 24 године. Проверили смо ту адресу, заиста у матичној књизи умрлих нема податка о њеној смрти. Било би добро да је породица одјави“, казала је она.

Подсетила је да је омогућено да на дан избора око 300.000 опозиционих контролора буде на више од 8.000 бирачких места.

Обрадовић је навела да је у Јединствени бирачки списак за изборе 3. априла уписано 6.501.689 бирача, а да је на референдуму у јануару било уписано 6.510.233 бирача, односно 9.000 више него за предстојеће изборе.

Како каже, на изборима 2020. године било је уписано 6.583.665 бирача, односно 82.000 бирача више него сада.

„За две године смањен је број бирача и нема приче о томе да су убацивани нови бирачи у бирачки списак“, навела је Обрадовић.

Када је реч о гласању у иностранству, министарка је рекла да се пријавило око 40.000 бирача на 77 бирачких места у 34 државе у свету.

 

Изјава Обрадовић – први део / извор Танјуг

Изјава Обрадовић – други део / извор Танјуг

Изјава Обрадовић – трећи део / извор Танјуг

Изјава Обрадовић – четврти део / извор Танјуг

Изјава Обрадовић – пети део / извор Танјуг

Извор: ТАНЈУГSkip to content