Обрадовић за Танјуг: Законом о референдуму можемо се похвалити у свету

Референдум ће бити успешан ако се на њему позитивно изјасни већина од изашлих бирача, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић поводом новог Предлога закона о референдуму и народној иницијативи.

Наводећи да се доста прашине подигло на тему шта владајућа коалиција жели да постигне укидањем цензуса, Обрадовић је подсетила да је Закон о референдуму и народној иницијативи требало ускладити још много раније, тачније до 2009. године.

„Неприкладно би било да ове измене Устава које очекујемо у области правосуђа изгласамо референдумом, односно по Закону о референдуму који није у складу са самим тим Уставом и то јесте онај основ који је био главни при измени закона“, рекла је Обрадовић за Танјуг.

Она је одбацила спекулације које су се појавиле у јавности због тога што за успех референдума више неће бити потребно да изађе више од половине уписаних бирача, а у којима се наводи да власт жели да злоупотреби референдум и да „прогура“ теме попут статуса Косова и Метохије и пројекта „Јадар“. Како каже, тема је искључиво потврђивање уставних промена у области правосуђа.

Обрадовић очекује да ће се предлог закона наћи пред посланицима до краја новембра, као и да ће се после усвајања уставних амандмана одржати референдум о промени Устава у области правосуђа.

„Надам се да ћемо то моћи да потврдимо на референдуму у јануару, а након тога би парламент требало да потврди ту одлуку која је изгласана на референдуму у фебруару“, рекла је Обрадовић.

Што се тиче промена, сада су, каже Обрадовић, утврђене различите врсте референдума, а то до сада није било дефинисано, и то према територији где се одвија, да ли је републички, покрајински или локални.

„Такође смо променили рокове за прикупљање потписа. Раније је био рок од седам дана, а сада је продужен на 90 дана. Потписи могу бити прикупљени и електронски. Код прикупљања потписа за народну иницијативу више немате обавезу да обавештавате МУП о томе“, рекла је Обрадовић.

Како каже, сада су дефинисане све фазе референдума, укључујући и припремну, као и поступање надлежних скупштина.

Она додаје да постоји разлика и да ли је реч о иницијативи народних посланика, одборника или бирача.

„Добро смо дефинисали трајање референдумске кампање, начин финансирања рефенерендумске кампање, све оне ствари које су раније биле нејасне, а у томе нам је значајно помогла Венецијанска комисија“, рекла је Обрадовић.

Обрадовић закључује да Србија одавно није имала бољи закон којим се може похвалити и у региону, али и у свету.

Извор: ТАНЈУГ

Видео галерија – извор Танјуг

Изјава министарке Марије Обрадовић – Закону о референдуму и народној иницијативи донет 1994. године

 

Изјава министарке Марије Обрадовић- Утврдили смо различите врсте референдума

 

Изјава министарке Марије Обрадовић – Одавно нисмо имали бољи закон

 

Изјава министарке Марије Обрадовић – Усклађујемо Устав и Закону о референдуму

 

Изјава министарке Марије Обрадовић – Тема су искључиво потврђивање уставних промена донетих у области правосуђаSkip to content