Образовање једна од кључних тачака за квалитетнији живот на локалу

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић обратио се данас у име министра др Александра Мартиновића на Националној конференцији „Mрежa установа образовања и васпитања у Републици Србији – реалност, изазови и перспективе“, у организацији Министарства просвете.

Указавши на значај развоја мреже установа образовања и васпитања, али и чињеницу да ова тема представља изазов за многе локалне самоуправе, Ракић је истакао да се данас о многим питањима разговара интерресорно, те да само синхронизовано, партнерско деловање и континуирана сарадња могу да доведу до продуктивнијих резултата за систем и категорије којима су намењени.

„Министарство државне управе и локалне самоуправе предано ради на трансформацији јавне управе у сервис грађана и за нас је веома важно какве услуге јединице локалне самоуправе пружају грађанима, а широк спектар изворних надлежности, али и одговорности, општине и градови имају управо у предшколском и основном образовању“, поручио је државни секретар.

Како је навео, Програм за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији за период од 2021. до 2025. године указује на све кључне тачке према којима се мери квалитет живота грађана у локалној заједници, а једна од њих је и образовање.

Он је изразио уверење да ће данашња размена искустава, мишљења и научених лекција допринети да се идентификују највећи изазови, али и препознају даљи планови за унапређење ове посебно осетљиве и важне области, како би се, уз рационалан приступ, дошло до нове перспективе развоја мреже установа образовања и васпитања и обезбедило задовољење потреба за образовањем сваког детета у Србији.

Националну конференцију отворио је министар просвете Бранко Ружић, а испред Сталне конференције градова и општина присутнима се обратио Иван Миливојевић. Данашњи скуп Министарство просвете уприличило је са циљем представљања примера добре праксе и резултата анкете коју су попуњавале јединице локалне самоуправе, као и ради сагледавања изазова и могућих решења у циљу пружања подршке локалним самоуправама које још увек нису донеле акт о мрежи школа.

 

Фото галерија – извор: Министарство просвете и СКГО