Одлагање привременог закључења Посебног бирачког списка

Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава да ће померити привремено закључење Посебног бирачког списка (ПБС) до суботе, 23. августа у поноћ, како би се омогућило припадницима националних мањина да се упишу у што већем броју у ПБС и тиме остваре право на директне изборе свог националног савета.

Ову одлуку донела је потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички након консултовања са локалним самоуправама које сакупљају захтеве за упис у ПБС, као и са представницима националних савета и невладиног сектора. Потпредседница ће расписати изборе за националне савете националних мањина у понедељак, 25. августа 2014.године.

Првобитан термин за привремено затварање ПБС је био до 18. августа у поноћ. Посебни бирачки спискови се привремено закључују како би се на основу броја уписаних донела одлука о начину избора националних савета – директним путем или путем електорске скупштине. Да би национална мањина остварила могућност за директне изборе, мора да постоји 40% уписаних у ПБС од укупног броја грађана који су се изјаснили као припадници одређене националне мањине на попису становништва 2011. године.Skip to content