Одржан Осми састанак Високог политичког дијалога о реформи јавне управе

У оквиру сталне дискусије о кључним темама и резултатима реформе јавне управе, данас је у Београду одржан Осми састанак Високог политичког дијалога о реформи јавне управе којем су присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и помоћница министра финансија Верица Игњатовић, као и амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и шеф Јединице за Црну Гору и Србију Мајкл Милер.

Поред тога што је реформа јавне управе заједно са владавином права и економским управљањем један од предуслова за приступање Европској унији, она је један од најважнијих приоритета Владе РС, порука је са данашњег стратешког политичког форума.

На почетку састанка, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић је отварајући дискусију навео да су остварени значајни резултати у домену делотворнијег рада и остваривања права. Он је навео да је реформа у потпуности оријентисана на стварне потребе грађана, а да се управа у Србији развија кроз модернизацију пословних процеса, професионализацију службеника, као и да се акценат ставља на висококвалитетне и ефикасне услуге. Он је додао да је јавна управа, с циљем да осигура економски раст земље, усмерена и на то да уштеди време и новац компанијама, да обезбеди предвидљив и фер привредни и пословни амбијент.

Осим усавршавања службеника, министар је нагласио и важност дигитализације, као својеврсног генератора реформе. Он је казао да је у претходних шест година на том плану Србија постигла импозантне резултате, а да су неки од њих наведени у Извештају Уједињених нација који указују на то да је Србија једна од десет земаља које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе.

Овом приликом министар Мартиновић осврнуо се и на актуелна дешавања наводећи да МДУЛС у сарадњи са кључним институцијама тренутно дефинише нови Акционог плана Програма за реформу система локалне самоуправе, те да је започето и са израдом радне верзије Уредбе о јединственом управном месту, којом ће бити предложени ближи услови, критеријуми и мерила који се примењују у поступку одређивања јединственог управног места, као и начин сарадње надлежних органа у вези са поступањем и обављањем послова. Додатно, формирана је Посебна радна група која ради на изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, а чији је циљ да се побољшају законска решења и статус инспектора.

Мартиновић је истакао да Министарство остаје опредељено да настави успешну координацију реформе јавне управе, као и да је оријентисано на увођење системских и иновативних решења у жељи да јавна управа буде сервис грађана, те високо-партиципативна, одговорна, транспарентна, ефективна и ефикасна, као и да у потпуности одговара садашњим и будућим потребама друштва.

Фото галерија – извор МДУЛС



Skip to content