Одржан састанак представника МДУЛС-а и ОДИХР-а

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе састали су се данас са представницима Мисије за процену потреба Канцеларије за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС/ОДИХР).

На састанку, који је одржан у згради Министарства, Улви Укхундлу, заменик шефа Одељења за изборе ОДИХР, Ксенија Дашутсина, службеник ОДИХР за посматрање избора и Стефани Колчанов, представник Секретаријата Парламентарне скупштине ОЕБС, исказали су интересовање за питања која се тичу вођења евиденције о бирачима у Републици Србији.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе у Сектору за регистре и локалну самоуправу Марина Дражић истакла је да се Јединствени бирачки списак као јединствена централизована база података води од 2012. године. Она је подсетила да је бирачки списак огледало других евиденција и да је много тога урађено на његовом повезивања са другим евиденцијама које се воде о грађанима, а пре свега о пребивалишту и боравишту, као и са Регистром матичних књига ради ажурирања података који се прибављају из матичне књиге умрлих и венчаних, тако да је ова база података уређенија него што је икада била.

Додала је да је Министарство омогућило грађанима да посредством националног портала еУправа изврше проверу података у бирачком списку и да, уколико је потребно, могу да поднесу захтев за упис/промену података на једноставан начин.

На састанку је истакнуто да је МДУЛС увек имало одличну сарадњу са ОЕБС-ом/ОДИХР-ом, те да ће континуирано радити на праћењу тачности и потпуности података о грађанима у бирачком списку.

Фото галерија – извор МДУЛСSkip to content