Општина Рача отворила Јединствено управно место

Општина Рача, 11. је општина по реду у Србији која је данас добила своје Јединствено управно место (ЈУМ).

Марија Обрадовић, министарка МДУЛС, председник општине Рача Ненад Савковић и члан Општинског већа Александар Сенић свечано су данас отворили ЈУМ, где ће грађани на једном месту у својој општини завршавати административне послове.

                                  Фото Танјуг

Министарка Обрадовић истакла је да је општина Рача имала храбрости и капацитета да буде једна од првих у Србији која ће се упустити у овај захтеван, али важан и одговоран пројекат, какав је успостављање ЈУМ.

„Драго ми је да сте препознали значај Јединственог управног места за своју општину и да сте кренули ка модернизацији своје средине, следећи идеју реформи и промена које треба да омогуће да управа постане сервис грађана. Од данас, становници Раче могу своје захтеве да поднесу на само једном шалтеру, а запослени у општини ће за њих прибавити сву неопходну документацију. Од данас их нико више неће упућивати на други шалтер или у другу канцеларију по додатну документацију, већ ће у њихово име то радити запослени у општини“, поручила је Обрадовић.

                              Фото Танјуг

Она је додала да посао пред општином Рача тек предстоји, јер самим чином отварања не значи да ће све заживети одмах.

„Тек вам предстоје изазови и неће све прорадити и заживети одмах и само од себе. Важно је да грађане упознате са овом новином у раду и да им покажете да општина јесте њихов сервис. Ширите број услуга које ћете пружати својим суграђанима, повезујте се са другим органима, али и са оним срединама које су до сада увеле ЈУМ у свој рад, учите из њихових искустава, како би у будућности заједно дали пример осталим опптинама и градовима у Србији да и они уведу ЈУМ, а МДУЛС ће увек бити ту за вас да вам пружи сваки вид подршке на овом важном задатку за све нас“, закључила је Обрадовић.

Становници Раче ће од данас у општини на једном месту моћи да завршавају послове везане за пољопривреду, водопривреду и развој села, за комунална питања, услуге матичара, озакоњење објеката, за питања друштвене бриге о деци и услуге из области борачко-инвалидске заштите.

Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи Пројекат подршке успостављању јединственог управног места у локалним самоуправама већ три године и до данас је отворено 11 оваквих места у општинама у Србији. ЈУМ су отворили Лазаревац, Шабац, Житиште, Смедеревска Паланка, Бела Паланка, Сомбор, Крушевац, Власотинце, Ужице, Горњи Милановац и данас Рача. До краја године ЈУМ ће отворити Пирот, Куршумлија и Стара Пазова, а општине Параћин, Топола и Косјерић потписале су недавно уговоре о успостављању ЈУМ у својим срединама и њихово отварање се очекује наредне године.

Министарка Обрадовић је током посете Рачи разговарала и са руководством општине о реализацији инфраструктурних пројеката.

                              Фото ТанјугSkip to content